Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brabanti sertésborda

 

Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 4 db sertésborda szelet, só, fehér bors, 3 dkg liszt, 4 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl sör, 1,5 dl erőleves, 1 kanál étkezési keményítő.

Olajat hevítünk, a sóval, borssal fűszerezett, lisztbe forgatott szeleteket mindkét oldalukopn 3 percig pirítjuk. A hagymát vékonyra vágjuk, a húshoz adjuk és további 5 percig sütjük. Közben megfordítjuk a húst. Hozzáöntjük a sört, az erőlevest, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 15 percig pároljuk. Ha kész, kivesszük a húst. A lét besűrítjük, felforraljuk és a mártást a húsra öntjük. Sós burgonyával és párolt, vajas kelbimbóval tálaljuk.

 

 

Belga citromos csirke

 

Hozzávalók: 1.5 kg csirke, 5 dkg vaj, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 citrom, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só.

A feldarabolt csirkét a megforrósított vajban megforgatjuk, megsózzuk, a megtisztított, négy darabba vágott zöldségekkel együtt egy kevés vízzel puhára pároljuk. Meghintjük az összevagdalt petrezselyemzölddel és a húsdarabokat forró tálra szedjük. A levébe csavarjuk a citrom levét. A tejfölt simára keverjük a liszttel, besűrítjük vele a mártást és még egyszer fölforralva a húsdarabokra öntjük.

 

 

Belga gofri (waffel)

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 sütőpor, 3 tojás, 12 dkg margarin, 1 vaníliás cukor, 12 dkg cukor, csipetnyi só, 1/2 dl tej, reszelt citromhéj.

A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, cukrokat, tejet, citromhéjat. Jól összekeverjük. A tojások keményre vert fehérjét belekeverjük finoman a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben. 4 perc alatt megsül. Csokipudinggal, lekvárral finom.

 

 

Hagymaleves

 

Jozzávalók: 35 dkg vöröshagyma, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 4 szelet száraz zsúrkenyér, só, őrölt bors, a tetejére 10 dkg reszelt sajt.

 

A megtisztítotz és vékony karikára vágott hagymát vajon megpároljuk,felengedjük fél liter tejjel, beleaprítjuk a kenyeret, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 20 percig főzzük.Ezután áttörjük és ha a levét elfőtte, felengedjük vízzel, hogy egy liternyi legyen és utána ízesítünk. Forrón, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

 

 

 

  

Belga sült cikória sonkával (witlof)

 

Hozzávalók: 60 dkg cikória, 10 dkg vaj, 2 db citrom, 4 evőkanál liszt, 5 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, 6-8 szelet gépsonka, só, szerecsendió.

A cikória torzsáját kivágjuk, mert keserű, 5 dkg vajon megforgatjuk, ráöntjük a citromok levét, és egy kis vizet. lefedve kis lángon puhára pároljuk. Amíg a cikória készül, a maradék vaj és liszt hozzáadásával besamelt készítünk. Még melegen hozzákeverjük a sajt 2/3-át, ízesítsük szerecsendóval, sóval. A puha cikóriákat sonkába tekerjük és jénai tálba belehelyezzük úgy, hogy leöntjük a sajtos besamellel. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal és forró sütőben pirosra sütjük. Nagyon finom.

 

 

 

 

Cukros waffel

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg durvaszemű cukor (parelsuiker -gyöngycukor),25 dkg vaj, 2 dl tej, 5 dkg friss élesztő, 1 teásaknál só, egy kevés őrölt fahéj, 1 tojás.

A lisztet, tejetm, tojást, élesztőt, sót, fahéjat tálba rakjuk, összedolgozzuk. 30 percig pihentetjük, ezután gyúrjuk bele a vajat, és a nagyszemű cukrot. 10 dkg-os adokba adagoljuk a tésztát, állni hagyjuk 15 percig, addig a gofrisütőt felmelegítsük. Nem kell zsírozni, kb. 3 perc alatt megsülnek.

 

 

Göngyölt felsál

 

Hozzávalók: 4 szelet felsál, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 zeller, kis fej kelkáposzta, 1 fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 kanál reszelt hagyma, só, olaj, 1 dl tejföl.

A zöldségeket a hagymával együtt megreszeljük, hozzáadjuk az apróra vágott szalonnát és sót. A húsokat kiveregetjük és minden szeletet megkenünk a zöldségkeverékkel. Majd egy kevés zsíradékban, egy kevés vízzel, reszelt hagymával puhára pároljuk. Ha kész, megtejfölözzük, rizzsel tálaljuk.

 

 

Holland padlizsán

 

A padlizsánt megtisztítjuk, szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, vajon puhára pároljuk, sütjük. Amikor megsült, 1 dl főzős tejszínt öntünk alá és át forraljuk. Köményes burgonyával tálaljuk.

 

 

Zöldborsókrémleves

 

Hozzávalók: 1 kisebb póréhagyma, 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 30 dkg zöldborsó, fél csokor petrezselyem, só, őrölt bors, cukor, 1,5 dl húsleves kockából) 2-3 szelet kenyér.

Az összes zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk és a borsóval együtt lábasba tesszük. A felaprított petrezselyemmel megszórjuk, sóval, borssal, cukorral ízesítsük és ráöntjük a levest. Nagy lángon felforraljuk, majd lefedve kis lángon 30 perc alatt megfőzzük. Hűlni hagyjuk, ha kész, összeturmixoljuk. Pirított zsemlekockával és tejszínnel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.