Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kétszínű linzer

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin,  7 dkg porcukor, fél sütőpor, fél vaníliás cukor, 2 dkg kakaó, 1 tojás, tej, a díszítéshez 2-3 dkg kristálycukor elkeverve darálr dióval, néhány dkg sűrű lekvár.

A sütőporral elkeverjük a lisztet, elmorzsoljuk benne a margarint, a többi hozzávalóval együtt és a szükséges mennyiségű tejjel. Jól nyújtható tésztát gyúrjunk. A tésztát megfelezzük és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót. A két részt külön nyújtjuk és szaggatjuk.  A világos kekszeket tejjel vagy tojással megkenjük és megszórjuk a diós cukorral. Megsütjük és a sima (kakaóst) megkenjük lekvárral és rá a diós karika.

 

 

Angyalszem

 

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 6 dkg cukor, 1 csipet só, 5 dkg kókuszreszelék, 10 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál porcukor, 1 vaníliáscukor, 8 dkg zselé vagy lekvár.

A lisztet, a cukrot, a sót, kókuszreszeléket elkeverjük. A vajat a tojássárgákkal kikeverjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Jól összegyúrjuk és hűtőbe rakjuk egy órára, letakarva. Golyókat formálunk belőle, mélyedést nyomunk fakanállal a közepükbe és 200C-on 10-15 percig sütjük. Hagyjuk kihülni, megszórjuk porcukorral. A zselét fölmelegítjük és a mélyedésekbe egy teáskanálnyit teszünk.

 

 

Aprósütemény

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 tojás, 2,5 dkg szalalkáli, szükség szerinti tej, a tetejére kristálycukor.

A szalalkálitkevés vízben feloldjuk. A lisztet a cukorral, tojás sárgájával, zsírral és a szalalkálival összegyúrjuk, annyi tejet teszünk még bele, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Egy óra pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, és különböző formákat szaggatunk. Tojásfehérjével megkenjük, megszórjuk kristálycukorral. Zsírozott tepsiben, meleg sütőben halványsárgára sütjük.

 

 

Csokis szívecske

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1 tojás sárgája, késhegynyi sütőpor, ízlés szerinti fahéj.

Linzer tésztát készítünk, két órára a hűtőbe tesszük a kész tésztát. Kinyújtjuk 5mm vastagra, szíveket szaggatunk, sütőpapírral bélelt tepsiben 170C-on 10-12 percig sütjük. Ha kihült, két szívecskét lekvárral összeragasztunk. A szívecskék fele oldalát csokiba, vagy cukormázba mártjuk.

 

 

Diós teasütemény

 

 Hozzávalók: 12 dkg cukor, 2 tojás, 12 dkg vaj, 12 dkg liszt, 1/4 sütőpor.

Az anyagokból egy jól nyújtható tésztát készítünk. A tészta 2/3-ad részét kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszsaggatjuk. A korongok közepére a következő keveréket halmozzuk:

15 dkg darált diót, 15 dkg cukor, 0,5 dl tej, 1 vaníliás cukor, 4 dkg mazsola.

A diót a cukorral és a tejjel összekeverjük és hozzáadjuk a többi hozzávalót.

A félretett tésztából ceruzavastag rudakat sodrunk, majd keresztben a diós halmokra tesszük. Forró sütőben megsütjük.

 

 

Fekete-fehér süti

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, só, 1 tojás, késhegynyi sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej, rumaroma.

 

A lisztet, a vajat, cukrot, pici sót, tojást, sütőport összegyúrjuk. Elfelezzük, egyik felébe  belekeverjük a kakaót, kevés tejet és az aromát. Kinyújtjuk külön-külön alufólián és egymásra helyezzük, feltekerjük. Hűtőbe rakjuk 1 órára, utána vékony szeletekre vágjuk és 180 C-on 8-10 percig sütjük.

 

 

 

Ikerkarika

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 vaníliáscukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 sütőpor, 2 tojás.

 

A vajat a lisztte, sütőporral elmorzsoljuk, hozzáadjuk az egész tojásokat, cukrokat.

Jól összegyúrjuk, majd 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe a kakaót bedolgozzuk. Mindkét tésztából vékony rudakat sodrunk, ceruzavastagságút. Mis karikákat hajlítunk belőle úgy, hogy a kakaósat átfűzzük a világos színűn. Az így kapott ikerkarikákat egymás mellé helyezzük a tepsibe, előmelegített sütőben 200C-on 8-10 perc alatt megsütjük.

 

 

Isler

 

Hozzávalók: 20-25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 7 dkg porcukor, 7 dkg darált dió, 1 tojás sárgája, lekvár az összeragasztáshoz, csokimáz a tetejére.

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, mert zsíros nagyon. 1-2 órára hűtőbe rakjuk. Kinyújtjuk, szaggatjuk, kisütjük. 1-1-et lekvárral összeragasztunk és a tetejét csokimázzal vonjuk be.

 

 

Kókuszos kifli

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1 dkg szalalkáli, 15 dkg kókuszreszelék, 4-5 evőkanál tej.

A tejet megmelegítjük, beletesszük a szalalkálit, és feloldjuk benne. Egy tálban a liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a szalalkálit, a kókuszreszeléket és összedolgozzuk. Fém kifliformákat kikenünk olajjal és megtöltjük tésztával. Előmelegített sütőben 180C-on világos aranyszínűre sütjük. Amikor megsültek, vaníliás cukorban megforgatjuk és a végeit olvasztott csokiba mártjuk.

  

 

Kókuszos ragasztott aprósüti

 

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 7 dkg porcukor, 1 vaníliáscukor, 1 mokkáskanál sütőpor.

A krémhez: 4 tojás fehérje, 30 dkg kristálycukor, 20 dkg kókuszreszelék, és baracklekvár.

A tésztához a felsorolt anyagokat összegyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk. kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. kikeverjük a tojások fehérjét a kristálycukorral, majd végül óvatosan belekeverjük a kókuszreszeléket. Egy teáskanál krémet teszünk minden tészta közepére és megsütjük. Miután kihültek a lapok, 2-2-őt összeragasztunk lekvárral. A lekvártól puhul, sokáig eláll.

 

 

Linzer koszorú

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg főtt burgonya, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 vaníliás cukor, pici só.

 

Összegyúrjuk a hozzávalókat. Koszorúkat formálunk, megsütjük. Lekvárral forrón megkenjük, összeragasztunk kettőt. Hónapokig eláll.

 

 

Mandulamag vagy barackmag

 

Tészta: 2 csomag Ráma margarin, 4 evőkanál kakaó, 40 dkg porcukor, 1/2 csomag sütőpor, 2 dkg darált dió, 4 evőkanál rum.

A tésztához valókat összegyúrjuk, kicsi darabkákat szaggatunk és kikent formákba nyomkodjuk. Nem kell vastagon. Közepes hőmérsékleten megsütjük.

Krém:  1 l tej, 3 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2 mandula aroma.

Megfőzzük a pudingot, a cukrot habosra keverjük a margarinnal, majd összekeverjük a kihült pudinggal és az aromával. A krémmel megtöltjük a tésztákat és 2-2-t összeragasztunk.

 

 

Mandulás keksz

 

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg darált mandula, 25 dkg margarin, reszelt citromhéj, egy kis citromlé, egy mokkáskanál fahéj.

Összekeverjük, gyúrjuk, hűtőben pihentetjük egy keveset, majd fél cm vastagra nyújtjuk, és szaggatjuk. A tetejét meg lehet kenni egy pici tejjel, megszórjuk cukorral, és sütjük. Nagyon finom és omlós.

 

  

 

Néró

 

Hozzávalók: 18 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 5 tojás sárgája, 1 vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 30 dkg liszt.

A porcukrot a margarinnal kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a végén a lisztet. Géppel kikeverjük. Habzsákba tesszük a masszát, és sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomunk. 170C-on kb. 12 percig sütjük. 2-2-t lekvárral összeragasztunk, a tetejére csokit csurgatunk. Másnapra jól megpuhul.

 

 

Vaníliás teasüti

 

Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor.

Összegyúrjuk, fél újjnyi vastagra nyújtjuk, közepes szaggatóval kiszúrjuk és zsírozott tepsiben kisütjük szép sárgára.

 

 

 

Vaníliás kifli

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 10 dkg mandula vagy dió.

Az anyagokat összegyúrjuk, hosszú rudakat sodrunk, 5 cm-es darabokra vágjuk, kis kifliket formálunk belőle. Közepes tűznél világosra sütjük. Forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Sokáig eláll, porhanyós apró süti.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

5420 Túrkeve Áchim A. 13

(Hodosi Lajosné, 2011.03.24 15:09)

Köszönöm az ötleteket. Szeretem az ilyen egyszerű és gondolom finom sütiket. Ha megsütöttem megírom hogy ízlett. Szívesen olvasnék hosszabb ideig eltartható édes süteményekről.
Tisztelettel Hodosiné