Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Citrom szelet

 

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag szalalkáli, 6 dkg zsír, 1 dl tej.

A tésztát összegyúrjuk, 3 lapot sütünk belőle a tepsi hátulján.

A krémhez: 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 1 citrom héja és leve, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 2 evőkanál liszt.

A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük. A porcukrot a margarinnal, citrommal, vaníliáscukorral habosra keverjük és a kihült krémhez adjuk.

A lapopkat megtöltjük, pár órát állni hagyjuk. Hosszúkás szeletekre vágjuk.

 

 

Citromos kevert

 

Hozzávalók: 4 tojás, 16 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja, pár csepp citromlé.

A tojások sárgáját a porcukrral, a vajjal habosra keverjük. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, a citrom levét és héját. A tepsit zsírozzuk, lisztezzük, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180C-on 25 perc alatt megsütjük. A narancsos ugyanígy készül, csak a masszába egy kevés rumaromát teszünk.

 

 

Bögrés-mákos

 

Hozzávalók: 25 dkg margarin,4 tojás, 2 bögre cukor, 1 kis pohár tejföl, 2 bögre mák, 2 bögre liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 3/4 csomag sütőpor.

A margarint a tojásokkal, vaníliáscukorral krémesre keverjük, hozzákeverjük a tejfölt, majd beleöntjük a mákot, lisztet, végül a sütőport.

Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és 170-180C-on tűpróbáig sütjük. Kb. 30 perc.

 

 

Csíkos süti

 

3 lapot kell sütni. 1. diós, 2. mákos, 3. kakaós.

1. lap: 5 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál cukor, 1 tojás, 1 tejföl, 5 evőkanál kakaó.

2. lap ugyanaz, csak 5 evőkanál darált dió.

3. lap ugyanaz, csak 5 evőkanál mákkal.

Krém: 6 dl tejben felfőzünk 5 evőkanál búzadarát, majd hűtjük. 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a kihült búzadarához.

Sorrend: mákos lap+ krém + kakaós lap +krém + diós lap, a tetejére porcukor.

 

 

 Dióhabos pite

 

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 16 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 1/2 sütőpor.

Tetejére: 15 dkg lekvár, 5 tojás fehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg darált dió.

A tésztához valókat összegyúrjuk és 30 percre hűtőbe tesszük.  Utána enyhén lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk. Kikent, lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180C-on 15 percig sütjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, majd beleforgatjuk finoman a diót.

A tésztát megkenjük vastagon a lekvárral, rásimítjuk a habot és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 

Epres-tejszínes túrós

 

Hozzávalók: 1/2 kg túró, 1/2 l tejszín, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag étkezési zselatin, 1/2 l tej, 1 kg apró szemű eper, 1 csomag piros gyümölcstorta bevonó, 1 csomag babapiskóta.

A telszínt felverjük, belekeverjük a porcukrot, vaníliáscukrot, majd a túrót. Végül a tejben feloldott és felmelegített zselatint. Egy kerek csatos tortaforma alját kirakjuk babapiskótával. Ráöntjük a túrókrém felét, majd kirakjuk az eper felével. Erre ismét babapiskótát, túrót és a maradék epret tesszük. Fél órára a hűtőbe tesszük, közben a törtabevonó zselét elkészítjük. Egy edényben elkeverjük 2-3 kanál cukorral és 2 dl vízzel, majd felforraljuk Óvatosan ráöntjük a tortára, majd egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Ezt bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni.

 

 

Habos túrós

 

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 15 dkg liszt, 1/2 sütőpor.

A hozzávalókat összegyúrjuk, nyújtjuk. A tepsi oldalára is jusson. A tepsit olajozni és lisztezni is kell előtte.

Töltelék: 1/2 kg túró, 4 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás pudingpor, 1/2 citrom leve.

Összekeverjük és kis adagokban fél liter tejet adunk hozzá. Habverővel összekeverjük és a tészta tetejére kenjük.

Előmelegített sütőben sütjük, 10 perc után csökkentjük a lángot, és még 30 percig sütjük. 4 töjás fehérjét kemény habbá verjük 10 dkg porcukorral és a süti tetejére kenjük. Még további 10 percig sütjük. Csak teljesen kihült állapotban szeleteljük.

 

 

Hamis krémes

 

Hozzávalók: 8 tojás, 25 dkg porcukor, 3 csomag vaníliáscukor, 25 dkg margarin, 9 púpos kanál liszt, 1 l tej.

A tojások sárgáját  a porcukorral habosra keverjük, majd beletesszük a megolvasztott margarint, a vaníliáscukrot, a lisztet, a tejet, és a felvert tojások habját. Kikent, lisztezett tepsiben 160C-on, kb egy órán át süssük.

Magas falú, nagyobb tepsiben kell sütni, nagyon híg, amikor öntjük a masszát a tepsibe, de ez nem baj. Sütés után nem szabad szeletelni, csak akkor, amikor teljesen kihült.

 

 

Hatlapos sütemény

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 tojás, 6 dkg zsír, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 1 csomag szalalkáli.

Az anyagokat jól összedolgozzuk, a szalalkálit egy kevés tejben feloldjuk. 6 cipót formálunk, kinyújtjuk és a tepsi hátlapján megsütjük.

Krém: 1 l tej, 60 dkg cukor, 4 dkg kakaó, 6 dkg liszt, 6 evőkanál olvasztott zsír.

A cukrot megpirítjuk, a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, lisztet, megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a zsírt, kakaóport és a lapok közé kenjük. Tetejére porcukrot szórunk. 

 

 

Húsvéti omlós krémes

 

Hozzávalók a krémhez: 3 tojás, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.

A tésztához: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 1/2 dl tej.

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, a szalalkálit egy kevés tejben feloldjuk. Két részre osztjuk, két lapot sütünk a tepsi hátulján. majd ezeket töltjük meg a krémmel.

Krém: 3 tojás sárgáját simára keverünk 15 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 4 evőkanál liszttel és 4 dl tejjel. Sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, 8 dkg porcukrot keverünk bele, és a forró krémhez vegyítjük. Még melegen a két lap közé töltjük. Másnap szeleteljük.

 

 

Joghurtos poharas

 

Hozzávalók: 2 pohár natur joghurt, 2 joghurtos pohár cukor, (kristály) 4 tojás, 2 dl olaj, 4 joghurtos pohár liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 2 csomag sütőpor, csipetnyi só.

Az anyagokat egy tálban simára keverjük, zsírozott tepsibe öntjük, ízlés szerinti gyümölccsel, mazsolával, dióval megszórjuk. 180C-on 25 perc alatt megsütjük. Porcukrot szórunk a tetejére.

 

 

Kakaós lepény

 

Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1/4 l tej, 4 dkg kakaó, 25 dkg liszt, 1 sütőpor.

A tojást a vajjal habora keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot, kakaóport, jól összekeverjük. Beletesszük a liszttel elkevert sütőport és a maradék tejet is hozzákeverjük. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük és úgy sütjük, mint a piskótát.

 

 

Kapucíner szelet

 

Tészta: 6 tojás sárgáját habosra keverünk 6 evőkanál cukorral, hozzáadunk egy fél sütőport, 6 evőkanál lisztet, 2 evőkanál olajat és a 6 tojás fehérjéből felvert habot. Előmelegített sütőben megsütjük, mint a piskótát.

Krém: 5 dl tejből és 2 csomag tejszín ízű pudingporból krémet főzünk. 25 dkg margarint, 25 dkg porcukorral habosra keverünk és a kihült krémhez keverjük. Ketté vesszük a krémet, az egyik felébe egy evőkanál kakaót, a másikba egy evőkanál darált kávét. A megsütött, kihült tésztára kenjük először a kakaós, majd a kávés krémet. Tetejét csokimázzal vonjuk be.

 

 

Karnevál szelet

 

5-6 tojásból piskótát sütünk.

Krém: 2 dl tejet, 3 tojás sárgáját, 1 vaníliás cukrot 3 kanál vaníliapudinggal sűrű krémmé főzzük. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral habosra keverünk és a kihült vajas krémhez keverjük.

Máz: 3 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral gőz fölött sűrű habbá keverjük.

A piskótán a krémet elkenjük, aztán rá a habot. Tetejére reszelt csokit szórunk. Fél napot szikkadjon, így könnyebb szeletelni.

 

 

Kávés szelet

 

Tészta: 6 tojásból, 14 dkg porcukorból, 1/2 sütőporból. 14 dkg darált dióból, és két evőkanál lisztből piskótát sütünk.

Krém: 25 dkg vajat 15 dkg porcukorral elkeverünk, hozzáadunk 2 tojás sárgáját, és 1 dl hideg kávét. Fokozatosan adagoljuk bele, mert nehezen elegyedik el benne a kévé. A tésztán majd szilárdul. 5 dkg durvára vágott diót serpenyőben megpirítunk és hozzáadjuk a vajhoz. A krémet a piskótára kenjük, aztá csokimázat a tetejére.

 

 

Kedvenc süti

 

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 15 dkg margarin, 12 dkg cukor, 1 tojás, 2 dl tejföl.

A krémhez: 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 5 dl tej, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt.

Csokimázhoz: 3 evőkanál vizet 3 evőkanál cukorral és 3 evőkanál kakaóval összeforralunk, kevés, kb 6 dkg vajat keverünk bele a végén.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 lapot sütünk, a tepsi hátoldalán. Vigyázni kell, mert a lapok törnek könnyen.

A vajat a porcukorral habosra keverjük. A tejet, a cukrot, a lisztet sűrűre főzzük. Ha kihült, összekeverjük a vajas krémmel, és elfelezzük. Az egyik felébe kakaót, a másik felébe 1/2 dl rumot, vagy egy aromát teszünk. A legalsó lapot kakaós krémmel,a másikat rumos krémmel töltjük meg. Tetejére kenjük a csokimázt. Egy napig állni hagyjuk, hogy puhuljon.

 

 

Koktél szelet

 

Hozzávalók: 6 tojásból piskótát sütünk, közepes méretű tepsibe.

Krém: 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 50 dkg túró. Ezeket összedolgozzuk és a piskótára kenjük.

Tetejére: 9 dl szénsavas (sárga színű) üdítőitalban felfőzünk 2 csomag vaníliapudingot és ha kihült, a krém tetejére kenjük.

 

 

Kókuszkrémes csokis süti

 

Hozzávalók a lapokhoz: 1 evőkanál méz, 1 tojás, 3 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1/4 evőkanál szódabikarbóna. Ezeket összeolvasztjuk gőz fölött. Utána 25 dkg liszttel összegyúrjuk és 2 lapot sütünk tepsi hátoldalán.

Piskótához: 5 tojás 5 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakapópor, 1/2 sütőpor. Kikeverjük és megsütjük.

Krémhez: fél l tejet 4 evőkanál liszttel sűrű krémmé főzünk. Lehűtjük. 20 dkg margarint 25 dkg porcukorral és 3 vaníliás cukorral kikeverünk és hozzáadjuk a kihült krémhez. Kókuszaromát és 10 dkg kókuszreszeléket keverünk bele. Megtöltjük a lapoat a krémmel a következőképpen: első lap-krém-piskóta-krém és a második lap. Tetejét csokimázzal kenjük be és suórunk rá kókuszreszeléket.

 

 

Kókuszos zserbó

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 tojás, 35 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, és annyi tej, hogy nyújtható legyen. Ebből 3 lapot nyújtunk ki.

Töltelék: 7 tojásfehérjét fölverünk kemény habnak, 50 dkg kristálycukrot lassan belekeverünk, és tovább verjük, végül 25 dkg kókuszreszeléket keverünk bele.

A tepsibe így kerül: 1. lap: lekvárral megkenjük, töltelék rá, 2. lap: lekvár - töltelék és végül a harmadik lap. Így együtt megsütjük. Ha kihült, tetejére csokimáz kerül.

 

 

Könnyű citromos kuglóf

 

Hozzávalók: 3 tojás, 3 pohár liszt, 1,5 pohár cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1-1 narancs és citrom leve és reszelt héja, 1/2 pohár olaj.

A hozzávalókat összekeverjük, aztán olajozott, lisztezett formában 180C-on megsütjük. Porcukorral megszórjuk.

 

 

Lajos szelet

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál méz, 2 tojás, 20 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 mokkáskanál szódabikarbóna.

Krém: 1 puncsízű, 1 vaníliás pudingpor, 1-1 evőkanál liszt, 3-3 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor.

Kakaót, mézet, tojást, cukrot és a vajat gőz fölött 5 percig keverjük, utána liszttel elkevert szódabikarbónával összegyúrjuk. 3 részre osztjuk, kinyújtjuk és a tepsi hátoldalán 200C-on 8 percig sütjük.

Krém: a pudingokat 3-3 dl tejben megfőzzük és lehűtjük. A margarint 25 dkg porcukorral kikeverjük, két részre osztjuk. A pudingokhoz hozzákeverjük a felesbe elosztott margarinos krémet. A puncsosba egy rumaromát, a vaníliásba egy vaníliáscukrot teszünk. Megkenjük a lapokat: az első lapot puncskrémmel, rá a második lap, ezt vaníliással, ismét lap, a tetejére csokimázt kenünk.

 

 

Madártej szelet

 

Hozzávalók: 8 tojás, 12 evőkanál cukor, 13 evőkanál liszt, 2 vaníliáscukor, 4 dl tej, 18 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál sütőpor, 4 dl tejszín.

8 tojás fehérjét, 8 evőkanál cukoraal habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverjük a sütőport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük.

Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukrot, 3 evőkanál lisztet, 2 evőkanál vaníliáscukrot 4 dl tejben elkeverjük. Sűrűre főzzük, lehűtjük. 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverünk és a kihült krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk. Tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk, ezt is rásimítjuk, majd csokireszelékkel megszórjuk.

 

 

Mákos kocka

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 10 dkg mák darálva, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 citrom leve, és reszelt héja, 2 dl tej, 1 kis üveg savanykás lekvár, porcukor, zsír.

A cukrot a tojással habosra keverjük, hozzátesszük a vajat, a citrom háját, levét, majd a mákot, szódabikarbónát, lisztet. A 2 dl tejjel simára keverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Közepes hőfokon megsütjük. Ha kihült ketté vágjuk, megkenjük lekvárral. A tetejét megszórjuk porcukorral.

 

 

Margit szelet

 

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 2 tojás, 1 evőkanál kakaó,, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 csésze tejeskávé, 20 dkg rétesliszt.

A cukrot a vajjal, tojásokkal, szódabikarbónával habosra keverjük, majd váltva öntjük bele a tejeskávét és a lisztet. Közepes nagyságú tepsiben tűpróbáig sütjük és melegen deszkára borítjuk. lekvárral, kakaós, vagy kávés krémmel töltjük meg. A tetejére citrommázt vagy porcukrot teszünk.

 

 

Mézes tekercs

 

15 dkg mézet 6 tojás sárgájával kikeverünk, hozzáadunk 12 dkg lisztet és a tojások fölvert habját és kisütjük.

Krém: 2 dl tejben 2 evőkanál búzadarát főzünk meg. Kikeverünk 15 dkg porcukrot 15 dkg vajjal és egy rumaromával. A kihült darával összekeverjük. A krémet a kisült, lehűtött tésztára kenjük és feltekerjük. Csokimázt kenünk a tetejére.

Csokimáz: 6 kanál cukrot, 2 kanál kakaót 5 dkg vajat, egy kanál tejet gőz fölött jól felolvasztunk.

 

 

Mirinda szelet

 

Hözzávalók a tésztához: 6 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál kakaópor, 1 csomag sütőpor, 1 dl étolaj.

Krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 25 dkg túró.

Mázhoz: 2 csomag vaníliáscukor, 7 dl szénsavas narancslé (Mirinda)

A hozzávalókból téglalap alakú tésztát sütünk, sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. A krémhez valókat habosra keverjük és a kihült tésztára kenjük. A narancsmázhoz valókat összefőzzük,. Amikor kihült, a sütemény tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük, tálalás előtt rombusz alakúra szeleteljük.

 

  

Néger kocka

 

6 tojás sárgáját 20 dkg porcukorral, 2 evőkanál vízzel habosra keverjük, adunk hozzá 2 dkg kakaót, 7 csapott evőkanál lisztet, 1/2 csomag sütőport és a 6 tojás fölvert kemény habját. Megsütjük, mint a piskótát.

Fehér hab: 20 dkg porcukrot 4 tojás fehérjével kemény habbá verjük és a tésztára kenve langyos sütőben kicsit megszárítjuk.

Máz: 5 evőkanál tejben 2 dkg kakaót és 20 dkg cukrot sűrűre főzünk, majd ha félig kihült, 10 dkg vajat keverünk hozzá.

A hab a sütűben megszilárdul, így könnyebben rákenhető a langyosra hűtött máz.

 

 

Puncsos süti

 

Tészta: 5 tojás sárgáját kikeverünk 38 dkg porcukorral, 12 kanál vízzel. Hozzáadunk egy csomag sütőport, 25 dkg lisztet. A tojások fehérjét habbá verjük, óvatosan a masszához keverjük. Ketéválasztjuk, az egyik felébe 10 dkg darált diót teszünk. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük a diós masszát,  majd a többi masszát is. Előmelegytett sütőben, közepes lángon megsütjük.

Krém: 2 puncspudingport fél liter tejben felfőzünk, ha kihült belekeverünk 25 dkg margarinban elkevert 25 dkg porcukrot. Ezt a krémet a kihülét süteményre kenjük, a tetejére pedig csokimázt kenünk. 

 

 

Sárga tetejű mákos vagy diós süti

 

28 dkg margarint habosra keverünk 28 dkg porcukorral. Hozzáadunk 20 dkg darált mákot vagy diót, fél csomag sütőport, amit elkeverünk 28 dkg liszttel, 3-4 evőkanál tejfölt, és 4 tojás keményre felvert fehérjét. A tepsibe simítjuk a tésztát, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha megsült, még forrón ráöntjük a mázat. 4 tojás sárgáját habosra keverünk 20 dkg porcukorral.Ezt a mázat hagyjuk megszáradni  a forró sütin.

 

 

Rácsos tészta

 

Hozzávalók: 25 dkg őrölt dió, 25 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 tojás, fél citrom leve, és reszelt héja, késhegynyi szódabikarbóna, 20 dkg margarin.

Összegyúrjuk, a felét kinyújtjuk és tepsibe tesszük. Lekvárral megkenjük és a többi tésztából rácsokat rakunk a tetejére. Mérsékelt tűznél egyenletesen sütjük. Ha félig kihült, szeleteljük.

 

Rózsaszín süti

 

3 piskótát kell sütni. 2 db 3 tojásost, és egy db 4 tojásost. Kb: 28-39 cm-es tepsibe.

Piskóta: 3 tojás, 3 evőkanál porcukor, 3 evőkanál  puncspuding, 1/2 sütőpor.

Krém: 3/4 l tejből, 6 evőkanál liszttel sűrű krémet főzünk. 25 dkg margarint 25-30 dkg porcukorral kikeverünk és hozzáadunk 4 vaníliáscukrot. A kihült krémmel összekeverjük. A rózsaszín piskótákat megmegtöltjük a krémmel, a tetejére porcukor kerül.

 

 

Szabolcsi lepény

 

Hozzávalók: 8 dkg cukor, 3 tojás, 45 dkg főtt, átört burgonya, 1 sütőpor, lelvár, vagy bármilyen krém.

Habosra keverjük a cukrot a tojássárgákkal, majd hozzáadjuk a burgonyát és tovább keverjük. Beletesszük a sütőport, és a tojások keményre vert habját. Zsírozott tepsibe tesszük, előmelegített sütőben világosra sütjük. Úgy kell eljárni, mint a piskótánál. Ha megsült kihűtjük, kettévágjuk, megtöltjük tetszés szerinti krémmel vagy lekvárral. Porcukrot szórunk a tetejére. Olyan mint a piskóta.

 

 

Tejszín szelet

 

Tészta: 8 tojás fehérjét 20 dkg cukorral kemény habbá verünk. Hozzáadunk 1 csomag kókuszreszeléket, 3 evőkanál lisztet, 1/2 csomag sütőport. Ezt kikent, lisztezett tepsibe simítjuk. 5 tojásból barna piskótatésztát készítünk, rácsorgatjuk a tepsiben lévő masszára és együtt megsütjük.

Krém: 2 csomag tejszínespudingport fél liter tejben simára főzünk, 6-8 evőkanál porcukrot adunk hozzá. Ha kihült, 25 dkg margarint keverünk hozzá és rákenjük a téaztára. A pudingot a kihűlésig kavargatni kell, mert besűrűsödik.

Máz:egy tábla csokit  feloldunk gőz fölött 5 dkg margarinban és ezzel vonjuk be a tetejét.

  

Túrós alagút

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaó, 0,5 dl tej,1 tojás sárgája, 2 késhegynyi szódabikarbóna.

A hozzávalókat összegyúrjuk, két részre osztjuk. Az egyik fele nagyobb legyen. Őzgerincformát kivajazunk, kibéleljük a nagyobb tésztával.

Töltelék: 0,5 dgk túró, 4 tojás sárgája, 25 dkg porcukor, 4 evőkanál búzadara, 2 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál tejföl, 1 csomag mazsola, 4 tojás fölvert habja.

A tölteléket összekeverjük, a tésztára kenjük és a maradék tésztával betakarjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.

 

 

Túrós krémes

 

Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál szalalkáli, 2 mokkáskanál sütőpor.

Este gyúrjuk össze, reggelig hűtőbe tesszük. Közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk és két lapot sütünk a tepsi hátulján.

Krém: 25 dkg margarint 30 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 50 dkg átpasszírozott túrót és 1 vaníliáscukrot.

Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat, a tetejét porcukorral szórjuk meg.

 

 

Túrós-kókuszos süti

 

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 vaníliás cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés tej, 2 evőkanál kakaó.

Összegyúrjuk a süteményt, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót.

Töltelék: 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 50 dkg túró, 2-3 evőkanál búzadara, 3 tojás fehérje habbá verve, 5 dkg kókuszreszelék.

A túrót villával összetörjük és hozzáadjuk a többi anyagot, majd a habot könmnyedén beledolgozzuk.

Zsírozott tepsibe a kakaós tésztát beletesszük, rákenjük a tölteléket, majd befedjük a fehér tésztával. megszurkáljuk a tetejét és megsütjük előmelegített sütőben, 180C-on, porcukorral szórjuk m,eg a tetejét.

 

 

Túró rolád

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 9 dkg vaj, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás sárgája, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl.

Könnyű tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Kinyújtjuk, őzgerincformába terítjük úgy, hogy majd a tésztával betudjuk takarni a krémet.

Krém: 6 tojás sárgáját 20 dkg cukorral kikeverünk és hozzáadunk 3 evőkanál búzadarát és 50 dkg túrót. A 6 tojás fehérjét felverjük kemény habbá és beleforgatjuk finoman a túrós krémbe. Tehetünk bele citromhájat vagy mazsolát is. Belerakjuk a formába a krémet és a szélén lévő tésztával betakarjuk. Alacsony hőfokon lassan süssük meg.

  

 

Zala kocka

 

Sárga tészta: 2 tojás, 2 evőkanál víz, 1/2 csomag sütőpor, 12 dkg cukor, 9 dkg liszt, - ezt habosra keverjük.

Barna tészta: duplája a sárga tésztának + 3 evőkanál kakaó + 2 tojáshehérje habbá fölverve.

Krém: 2 tojássárgája, 1/2 liter tej, 5 evőkanál liszt, - ezt összefőzzük. 20 dkg porcukrot, 1 vaníliáscukrot, 25 dkg margarint, pici kakaót krémmé dolgozunk. Ha kihült a tejes krém, a kettőt összevegyítjük.

A barna tésztát ketté vágjuk. krémet kenünk az egyik barnára, majd fehér tészta, krém és ismét barna tészta,. A tetejére is krémet teszünk és megszórjuk csokoládéreszelékkel.

 

 

Vattasütemény

 

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 20 dkg porcukor, 4 csomag főzős pudingpor, (egyforma színű és ízű) 1 csomag sütőpor.

A krémhez: 4 tojás sárgája, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1/2 dl rum, vagy egy rumaroma.

A habhoz: 4 tojás fehérje, 20 dkg porcukor.

A csokimázhoz: 6 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 6 dkg margarin.

A tésztához az egész tojásokat a porcukorral habverővel felverjük, majd belekeverjük a sütőporral elkevert pudingporokat. Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. A krémhez a tojások sárgáját a rummal, porcukorral kikeverjük, majd összedolgozzuk a krémesre kevert margarinnal. A kihült tésztalapot kettévágjuk, és a rumos krémmel megtöltjük. A habhoz a tojások fehérjét a porcukorral gőz fölött felverjük, majd a tészta tetejére kenjük. Amikor kissé megszáradt, a mázhoz a szükséges anyagokat elkeverjük, kevés vízzel felfőzzük, belekeverjük a margarint és a hab tetejére öntjük. Másnap szeleteljük.

 

 

Vendégváró sütemény

 

Piskótához hozzávalók: 7 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor.

Barna lapokhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál kakaópor, 1 dkg szalalkáli,kevés langyos tej.

Krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dl tej, 1 vaníliás pudingpor.

Elkészítés:  a szalalkálit kevés langyos tejben feloldjuk és könnyen nyújtható tésztát készítünk a hozzávalókból. Két lapot sütünk belőle, a tepsi hátoldalán.

Megsütjük a piskótát is.

Elkészítjük a krémhez a pudingot. 5 dl tejben felfőzzük a pudingport, lehűtjük. A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliáscukrot is. A kihült pudinggal alaposan összekerjük a margarinos krémet. Megtöltjük a sütit, először a barna lapot a krémmel, rá a piskóta, krém, és a barna lap. Csokimázzal vonjuk be és kockára vágjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ungvár 12

(kitti nagy , 2012.12.22 11:06)

ziflhpijőo