Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

 

Csörögefánk

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 tojás sárgája, 1 kanál rum, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 dl tejföl.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojás sárgákat, cukrot, rumot,  tejfölt, szódabikarbónát.  Összegyúrjuk, langyos helyen pihentetjük 1-2 órát, majd lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Derelyeszaggatóval 4 cm széles és 6 cm hosszú téglalapokat vágunk, és a közepüket hosszában bevágjuk, ezen a nyíláson a tészta egyik végét áthúzzuk a másikon, hogy csavart legyen. Forró olajban, közepes lángon mindkét oldalát kisütjük. Porcukorral megszórjuk.

 

 

 

 

Foszlós fánk

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája,5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 1 rumaroma, 5 dl tej, csipetnyi só.

Az élesztőt langyos tejben, 3 evőkanál liszttel, a cukor felével felfuttatjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a többi cukrot és a megolvasztott vajat, valamint csipetnyi sót.  Beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a rumot és jól kidolgozzuk a tésztát.Tetejét lelisztezzük, letakarjuk és langyos helyen kelesztjük egy órát. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és egy kicsit pihentetjük, kb. fél órát. Mély serpenyőben fedő alatt, fordítás után fedő nélkül bő olajban kisütjük.

 

 

Kapros palacsinta

 

Sós tésztából sütött palacsintákat finomra vágott kaporral szórjuk meg, föltekerjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk. Annyi tejfölt teszünk a tetejére, hogy jó ellepje. Forró sütőben átsütjük.

 

 

 

Lángos (alaprecept)

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 pohár tejföl, 1/2 l felforralt, lehűtött tej, 5 dkg élesztő, só.

Az élesztőt felfuttatjuk cukros  tejben, kicsi liszttel. Aztán összedolgozzuk, dagasszuk, egy éjszakára zacskóba rakjuk.

Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, kiszaggatjuk fánkszúróval és olajos kézzel széthúzogatjuk. Forró olajban az első oldalát lefedve, majd fedő nélkül a másik oldalát kisütjük.

 

 

Kefíres lángos

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 3 pohár kefír, 2 teáskanál só, 3 tojás, 1,5 dl langyos tej.

A tejben cukorral és pici liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk, esetleg robotgéppel. Folpackkal letakarjuk, egy órára a hűtőbe rakjuk.

Utána nyújtjuk, szaggatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Az első oldalát mindig fedő alatt, a második oldalnál levesszük a fedőt. Olajos kézzel húzogatjuk szét a tésztát, így nem ragad a kézhez.

 

 

Palacsintatészta

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl tej, csipet só.

Összekeverjük csomómentesre. Fél órtá pihentetjük és sütjük. Tejszín sűrűségűnek kell lennie. Én szénsavas ásványvízzel szoktam csinálni, fele mennyiségű tejjel.

 

 

Sajtos képviselőfánk

 

Hozzávalók: 1/2 l tej, 15 dkg liszt, 25 dkg reszelt sajt, 3 tojás, darált sonka 15 dkg.

3 dl tejbe lassan belekeverünk 15 dkg lisztet. Csomómentesre keverjük és hozzáadjuk még a megmaradt 2 dl tejet, és 10 dkg reszelt sajtot. Forró vizes edény főlé állítva folytonos keverés mellet sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, hozzákeverjük a 3 tojást és jól összedolgozzuk. Amikor a massza egészen kihült, hozzáadunk 10 dkg reszelt sajtot. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal halmokat rakunk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és forró sütőben pirosra sütjük. 10 percig nem szabad kinyitni a sütőt. Amikor kihült a tészta, a tetejét felvágju és finomra darált sonkával megtöltjük.

 

 

Sajtos palacsinta

 

A sós tésztából sütött palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk és forró tejföllel leöntve tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.