Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

 

Aranyló napsugár

 

Hozzávalók: 50 dkg alma, 50 dkg ananász szelet, 80 dkg cukor, 1 tasak zseléfix, 1/2 tasak citromsav.

Az almát megmossuk, meghámozzuk és finomra felaprítjuk. Az ananászt meghámozzuk, a fás közepét kivégjuk és kis darabokra aprítjuk.

A zseléfix-et két evőkanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a citromsavat, gyümölcsöket. Állandó kevergetés mellett nagy lángon felforraljuk, majd ha forr, a többi cukrot is hozzáadjuk. Keverés mellett újra forraljuk és legalább 3 percig forrni hagyjuk, közben továbbra is kevergetjük. Levesszük a tűzről, a habot leszedjük és üvegekbe töltjük. Kenhetőbb állagú lesz a dzsem, ha az almát turmixoljuk.

 

 

 Banáner

 

Hozzávalók: 90 dkg eper, 35 dkg banán, 1/2 tasak citromsav, 1 tasak zselírozó cukor.

 

A megmosott epret lecsöpögtetjük, szárától megtisztítjuk, majd kis darabokra vágjuk. A banánt meghámozzuk és felaprítjuk.

A gyümölcsöket, a citromsavat, és a zselírozó cukrot egy főzőedényben elkeverjük. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, és legalább 3 percig forrni hagyjuk, de továbbra is kevergetjük. A habot eltávolítjuk, és üvegekbe töltjük.

 

 

Bogyócsoda

 

Hozzávalók: 85 dkg ribizli, 40 dkg áfonya, 50 dkg cukor, 1 tasak zseléfix.

A ribizlit megmossuk és leszemezzük. Az áfonyát kiválogatjuk és mossuk. A cukrot a zseléfix-et a gyümölcsökkel összekeverjük. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljukés legalább 3 percig forraljuk. Közben a habot leszedjük róla, és azonnal üvegekbe töltjük.

 

 

Csalamádé télire

 

  

Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 1 kg uborka, 1 kg édeskáposzta, 1 kg paprika, 1 kg zöldparadicsom, 1-2 szál sárgarépa, 10 dkg só, 30 dkg cukor, 3 dl 20%-os ecet, 1 mokkáskanál borkén, 1 mokkáskanál Na-benzoát, ízlés szerint egész bors, babérlevél, kömény.

A hozzávalókat legyaluljuk, összekeverjük a fűszerekkel, 1 napig állni hagyjuk, de többször kevergetjük közben. Majd üvegekbe rakjuk és lezárjuk. Nagyon finom és egyben olcsó is.

 

 

Darált paprika télire

 

25 db piros paprika, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 csípős paprika.

Ezeket ledaráljuk húsdarálón, 1 dl olajjal összekeverjük, kis üvegekbe rétegezve rakjuk, ujjnyi paprika, mokkáskanál só ismét paprika. Tetejére só kerüljön. A só a tartósítószer benne. Ezt a paprikát levesekbe, pörköltekbe tehetjük, csak vigyázni kell a sózással.

 

 

Darált paprika II. (gulyáskrém házilag)

 

Hozzávalók: 1,5kg piros kaliforniai paprika, (azért ez, mert itt más nincs) 1 evőkanál só, 1dl étolaj, két kicsi babérlevél, 1 teáskanál bors, fél fej közepes vöröshagyma, 1 kis doboz sűrített paradicsom, pici citromlé, esetleg darált erőspaprika ízlés szerint, 2-3 gerezd fokhagyma.

A paprikát húsdarálón ledaráljuk a hagymákkal együtt. Föltesszük főzni, ízesítjük a hozzávalókkal, citromlét a végén tegyük bele, a babérlevelet, ha kész kiszedjük. Kb. fél órát főzzük. Előmeloegített üvegekbe töltjük,késhegynyi Na-benzoát-ot vagy szalicilt tegyünk a tetejére, kössük le és hagyjuk kihülni. Nagyon finom, levesekbe, pörköltekbe kiváló.

 

 

Ébresztő

 

Hozzávalók: 65 dkg eper, 60 dkg sárgabarack, 1/2 tasak citromsav, 1 tasak zselírozó cukor.

A megmosott epret lecsöpögtetjük, szárát leszedjük. A sárgabarackot megmossuk, megfelezzük, majd kimagozzuk. A gyümölcsök felét apróra vágjuk, a másik felét pépesre aprítjuk.

A gyümölcsöt, a zselírozó cukrot, a citromsavat egy főzőedényben jól összekeverjük és állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Legalább 3 percig továbbra is kevergetve forrni hagyjuk. Ha szükséges, a keletkezett habot leszedjük a tetejéről, és a dzsemet rögtön befőttes üvegekbe töltjük.

 

 

Hagymás karika

 

Hozzávalók: 75 dkg piros, és 75 dkg sárga paprika, 2 db nagy fej vöröshagyma, 1 tasak Dr. öetker csípős savanyúságtartósító, 1500 ml víz, 500ml 10%-os ecet, 150 g cukor.

A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A hagymát szeletekre vágjuk. Vegyesen üvegbe rakjuk. A savanyúságtartósítót a vízzel, ecettel és a cukorral elkeverjük. A levet felforraljuk, állandó keverés mellett 5 percig hagyjuk forrni. Utána ráöntjük az üvegekben lévő zöldségekre, egészen az üveg pereméig és lezárjuk.

 

 

Hordós savanyúság

 

10 literes edényhez: 4 l víz, 6 dl 20%-os ecet, 60 dkg cukor, 12 dkg só, 3/4 csomag mustármag, 1-2 babérlevél, 1 torma, pár szem bors, 2 dkg borkénpor.

Uborkát, zöldparadicsomot, gyöngyhagymát, vagy bármit,  amit szeretnénk beletenni jól megtisztítjuk és a lébe rakjuk. A már meglévő lébe bármikor pótolhatjuk, vagy érés szerint rakhatjuk a hozzávalókat.

 

 

Ketchup recept

 

Kipasszírozott paradicsomlét készítünk. 1 l paradicsomléhez számítva: 1/2 dl ecet, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál só, késhegynyi őrölt fahéjat teszünk.

Ritka tüllzacskóba teszünk 10 szem fekete borsot, 2 szem szegfűszeget, 10 szem szegfűborsot, 10 szem mustármagot. A zacskót összevarrjuk. És így tessük a lébe. A magokkal, fűszerekkel a paradicsomlét nagyon sűrűre főzzük. Sok időt vesz igénybe, kb. 4-5 órát. Nagyon finom, ha elkészül.

 

 

Narancsdzsem

 

Hozzávalók: 1 kg narancs, 1 kg cukor.

A narancsot megmossuk, felékarikázuk, a magokat eltávolítjuk. Nagy befőttes üvegbe tesszüók és hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. A vizet naponta cseréljük 5-5 napig. Hűvös helyen tartsuk.

A narancskarikákat csíkokra vágjuk, lábasba tessük és anníi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg megpuhul, majd leszűrjük és visszatesszük a lábasba. Hozzáöntjük a cukrot és két nagy narancs levét. Addig főzzük, míg kistányérra téve meg nem kocsonyásodik. Kis üvegekbe töltjük, lezárjuk és dunsztoljuk.

 

 

Piros harmónia

 

Hozzávalók: 50 dkg eper, 50 dkg konzerv ananász, (lecsepegtetve) 1 tasak Oetker zseléfix, 1 tasak citromsav, 1,2 kg cukor, 3 evőkanál cseresznyepálinka.

Az epret megmossuk, lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a szintén lecsepegtetett ananászt. Merülőmixerrel pépesre turmixoljuk.

A kimért cukorból elveszünk 2 evőkanállal és elkeverjük a zseléfix-szel, citromsavval. Hozzáadjuk a gyümölcsmasszához, majd az egészet állandó keverés mellett minimum 1 percig gyöngyözve forrni hagyjuk. Levesszük a tűzről, ekkor hozzáadjuk a pálinkát. Az elkészült lekvárt azonnal jól záródó üvegbe töltjük és lezárjuk.

 

 

Sárgabarackdzsem

 

1 kg gyümölcshöz 40-50 dkg cukrot számítunk, így nem túl édes. A kimagozott barackhoz hozzáadjuk a cukrot és pihentetjük, hogy összeessen. Aztán addig főzzük, míg kocsonyás nem lesz. Akkor jó, ha az állaga, ha egy tányérra csöppentve megáll a pötty, nem folyik szét. Üvegekbe adagoljuk, a tetejére szalicilt, vagy Na-benzoát-ot teszünk. Egy napra százar dunsztba tesszük, míg ki nem hül. Ha a celofán jó feszes rajta, akkor kész és jó is lesz.

 

 

Téli kovászos uborka

 

Hozzávalók: uborka, liszt, só, kapor, szőlőlevél, torma, meggyfa levél, fokhagyma.

1 napig váltott vízben mossuk az uborkát, a végén leszárítjuk. Ahány literes az üveg, az aljára annyi evőkanál lisztet és sót rakunk. Erre tesszük a zöldek 2/3-adát, majd az uborkát. A legvégén újra a zöldeket, tormaszeleteket és a fokhagymát közé szórjuk. Falappal zárjuk le. Hideg vízzel felöntjük. Napos helyen tároljuk néhány napig, néha megforgatjuk. Az üveget lezárjuk és lehűtjük, majd sötét, hűvös helyre tesszük. Tartósítószer nem kell bele.

 

 

Zöldséges ételízesítő bármibe

 

Hozzávalók: 1 kg fehérrépa, 25 dkg zeller, 25 dkg karfiol, 25 dkg kelkáposzta, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg karaláb, 5 db paradicsompaprika, 5 db zöldpaprika.

Ezeket a zöldségeket ledaráljuk húsdarálón, hozzáadunk 50 dkg sót és alaposan összekeverjük. Üvegekbe szorosan lenyomkodva belerakjuk, majd lekötjük.

 

 

Zöld szimfónia

 

Hozzávalók: 60 dkg kiwi, 60 dkg egres, 1/2 tasak Dr. Öetker citromsav, 1 tasak Öetker zsellírozó cukor.

A kiwit meghámozzuk, négyfelé vágjuk, az egrest megtisztítjuk, kétfelé vágjuk. A gyümölcsöket, a citromsavat, zseelírozó cukrot a főzőedényben jól összekeverjük, éás állandó keverés mellett, nagy lángon felforraljuk.3-5 percig, kevergetve forraljuk tovább. Levesszük a tűzről, a habját leszedjük és azonnal üvegbe töltjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.