Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Hortobágyi aprópecsenye

 

Hozzávalók: 50 dkg sertéshús,(lapocka) 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej (közepes) vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma,2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 15 dkg kolbász, só.

 

A húst metéltre vágjuk, a szalonnát apróra. Kisütjük a szalonnát és ennek a zsírjában az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Jól átforgatjuk ebben a húst, majd lecsóval, fokhagymával ízesítjük. Megszórjuk pirospaprikával és hozzákeverjük a szelezelt kolbászt. Együtt készre pároljuk.

 

 

Ámor álma

 

Hozzávalók: 40 dkg marhalapocka, 20 dkg zöldbörsó, 2 dl száraz fehér bor, 5 dkg sűrített paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, só, bors.

A finomra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kb. 5 cm-es csíkokra vágott marhahúst, ízesítjük áttört fokhagymával, őrölt borssal, és ráöntjük a bort. Lassú tűzön lefedve pároljuk. Amikor a hús megpuhult, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és kevés vizet öntünk rá, hopzzáadjuk a zöldborsót és készre pároljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.

 

 

Bagolyvári  flekken

 

Hozzávalók: 4 szelet tarja, 20 dkg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, csípős paprikakrém, olaj, burgonya a körethez.

 

A hússzeleteket zúzott fokhagymával, borssal, csípős paprikakrémmel fűszerezzük és sózzuk.

A kolbásznak a héját lehúzzuk, felkarikázzuk és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, kissé megpirítjuk, babérlevelet teszünk bele és kevés vízzel felhígítjuk, puhára pároljuk.

Héjában főtt burgonyát cikkekre vágjuk és tálalás előtt pirosra sütjük. A hússzeleteket kevés forró olajon mindkét oldalukon megsütjük.

 

 

Bugaci vegyes pörkölt

 

Hozzávalók: 60 dkg marhahús, 60 dkg sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg füstölt szalonna, 3 paradicsom, 3 paprika, 3 dl bor, 1 dl olaj, só.

 

Olajban a felaprított szalonnát kisütjük félig, majd ezena zsíradékon megpirírtjuk a vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük és öntünk rá 1 dl vizet. Ebben a zsíradékban megpirítjuk a feldaraboltmarhahúst, és egy kevés vízzel félig puhára pároljuk. Ekkor hozzátesszük a feldarabolt sertéshúst, a fele bort, paradicsomot, fokhagymát, megsózzuk, és pároljuk. Ha elfőtte a levét, pótoljuk és hozzáadjuk a többi bort. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és készre főzzük.

 

 

Búbos karaj

 

Hozzávalók: 1 kg kicsontozott rövid karaj, kis fej karfiol,15 dkg füstölt sajt, 1-2 paradicsom, néhány salátalevél, liszt, só, bors, olaj, a burgonyapüréhez: 1 kg burgonya, 1-2 evőkanál margarin, tej, só, szerecsendió, bors, 1 tojás.

A húst nem túl vastagra szeleteljük, kiveregetjük. Sóval, borssal megszórjuk, a burgonyát tisztítás után kisebb darabokra vágjuk, sós vízben megfőzzük. A karfiolt nagyobb darabokra szedjük szét, és enyhén sós vízben megfőzzük roppanós puhára. A leszürt burgonyát még melegen áttörjük, margarint, tejet, tojást, sót, pici borsot és szerecsendiót adunk hozzá és jól összekeverjük. Ne legyen híg, inkább kemény, hogy jól megálljon a hússzelet tetején. A húsokat lisztbe mártjuk és mindkét oldalukat olajon elősütjük. Tepsibe rakjuk, mindegyik tetejére burgonyapüré halmokat teszünk, esetleg csillagcsövű nyomózsák segítségével. A püré közepére egy-egy darab karfiolt nyomunk. Megszórjuk reszelt sajtal és előmelegített sütőben megsütjük. Salátalevelekkel és paradicsomkarikákkal díszítve tálaljuk.

 

 

Brassói aprópecsenye

 

Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, bors, só, 2 kg burgonya.

Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk olajon, egy evőkanál pirospaprikát teszünk rá, belerakjuk a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük és lefedjük. lassú tűzön keverve pároljuk, majd a fokhagymát összezúzva adjuk hozzá. Tehetünk apróra vágott zöldpaprikát, és kockázott paradicsomot is. Kb. 1 dl vizet öntsünk hozzá, ha nem puha még a hús. Teljesen puhára főzzük. Ha elkészült, rászedjük a kisütött burgonyára. A burgonyát kockára vágva süssük ki.

 

 

 

 

Csopaki tokány

 

Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, egy púpos evőkanál paradicsompüré, 20 dkg fagyasztott zöldbörsó, 1 dl fehérbor, só, bors.

A húst 5-6 cm hosszú, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Kevés zsíradékon az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk, majd paradicsompürét és vizet öntünk rá. Hozzátesszük a húst,, sóval, borssal ízesítsük és félig puhára pároljuk. Amikor a húsfélig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót, és a bort. A leve ne legyen túl híg. Készre főzzük, galuskával vagy tésztával tálaljuk.

 

 

Debreceni tokány

 

Hozzávalók: 40 dkg sertéslapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, pirospaprika.

A húst csíkokra vágjuk, a szalonnát szintén és kisütjük. A zsírjában megfonnyasszuk az apróra vágott hagymát és hozzáadjuk a húst.

Pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel fölengedjük. Sózzuk, borsozzuk, és amikor a hús félig puha, a kockára vágott paprikát, paradicsomot és a akrikára vágott debrecenit hozzáadjuk. együtt készre pároljuk. Hagymás tört burgonyával tálaljuk.

 

 

Debreceni töltött csülök

 

Hozzávalók: 2 db csülök, 20 dkg füstölt kolbász, 15 dkg sajt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 dl olaj, 1 dl bor.

 

A csülköket kicsontozuk, belül enyhén sózzuk, megszórjuk borssal. A kolbászt kettévágjuk, körbetekerjük vékony sajtszeletekkel és belehelyezzük a csülkök közepébe, majd összehajtjuk az eredeti alakra, hústűvel összetűzzük. Megsózzuk kívülről, borsozzuk, majd kevésforró zusíradékban hirtelen pirosra sütjük. Ráöntjük a bort, kevés vizet. Beletesszük a hagymát, fokhagymát és puhára pároljuk fedő alatt, vagy kuktában. Amikor puhulni kezd, kivesszük az edényből és sütőben ropogósra sütjük. Keresztben szeletelve forrón tálaljuk.

 

 

Emeletes sertéshús

 

Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 8 vékony gépsonka, 8 szelet óvári sajt, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 1 tojás, 1 evőkanál paradicsompüré, zsemlemorzsa, petrezselyem, vaj, olaj, só, bors.

Kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük szárral együtt az apróra vágott gombát. Sóval, borssal fűszerezve puhára pároljuk. Amikor zsírjára sült, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd tojással, zsemlemorzsával elkeverve készre sütjük. A húsokat enyhén kiveregetjük, sóval, borssal megszórjuk, majd lisztbe forgatjuk és forró olajban megsütjük. A húsokra gombapépet kenünk, ráterítünk egy-egy szelet sonkát, sajtot, majd a rétegezést mégegyszer megismételjük. Meleg sütőben addig sütjük, míg a sajt rá nem olvad. Melegen, tetszőleges körettel tálaljuk.

 

 

Fasirt cordon bleu

 

Hozzávalók: 1-2 zsemle, 1 közepes vöröshagyma, 50 dkg darálthús, 1 tojás, só, bors, pirospaprika, 2 szelet főtt sonka, 2 szelet gouda sajt.

A zsemlét beáztatjuk, kinyomkodjuk, összekeverjük a hússal, apróra vágott hagymával, sóval, borssal, paprikával és a tojással. 8 részre osztjuk, mindegyiket jól ellapítjuk. A sajtot és a sonkát kettévágjuk, a darálthús szeletekre tesszük, rárakjuk a tetejére a többi daráthús szeletet. 4-et kapunk belőle. A széleit jól lenyomkodjuk, hogy ne follyon ki belőle a sajt. Forró olajban közepes lángon szép pirosra sütjük. Vajban párolt zöldséggel tálaljuk.

 

 

Fokhagymás hústekercs

 

Hozzávalók: 80 dkg dagadó, 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál só, 4-5 evőkanál olaj.

A dagadót úgy vágjuk fel, hogy egy nagy téglalapot kapjunk. Tisztítsuk meg a fokhagymát, törjük össze és keverjük el a pirospaprikával, kevés sóval és 3-4 evőkanál vízzel. Ezzel a krémmel kenjük meg a gyengén kiveregetett húst, feltekerjük és egy zsineggel megkötözzük. Felforrósított olajon átforgatjuk, megsózzuk, és kevés vizet öntve alá lefedjük és előmelegített sütőbe tesszük. 200C-on 30-35 percig pároljuk, majd fedő nélkül locsolgatva még további 15-20 percig sütjük, míg szépen megpirul. Tálalás előtt legalább 3 órán át hűtsük, majd levághatjuk róla a zsineget és szeleteljük. Burgonyapürével és salátával tálaljuk.

 

 

Fokhagymás-mustáros tejfölös hús

 

Hozzávalók: 12 szelet karaj, 0,5 l tejföl, mustár, fokhagyma, só, bors.

A karajszeleteket kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk. A tejfölbe belekeverünk kb. 5 evőkanálnyi mustárt, és annyi fokhagymát zúzunk bele, hogy egy kicsit csípős legyen. Egy tepsibe olajat öntünk. A tejfölben megforgatjuk a húsokat és a tepsibe tesszük. A maradék tejfölt ráöntjük.Lefedjük a tepsit alufóliával és közepes hőmérsékletem megsütjük, de sütés közben egyszer megforgatjuk a húsokat és meglocsoljuk olajjal.

 

 

Fűszeres húsmetélt

 

Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, olaj, 1 fej vöröshagyma, só, bors, majoranna, petrezselyemzöld, csípős pirosarany, 1 evőkanál paradicsompüré.

A szalonnát apróra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Zsírjában sárgára pirítjuk az apróra vágott  hagymát, belekeverjük a metéltre vágott húst, sóval, borssal majorannával, apróra vágott petrezselyemmel és pirosarannyal ízesítjük. Rátesszük a paradicsompürét, felöntjük egy kevés vízzel. Fedő alatt puhára pároljuk, szükség szerint öntünk alá vizet. Pirított tarhonyával tálaljuk.

 

 

Gombás finomság

 

1 kg gombának a szárát kiszedjük. Olajon apróra vágott sonkával, tarjával megpirítjuk. Besamelt készítünk, sóval, szerecsendióval fűszerezzük, belekeverjük a sonkát. Egy tűzálló tál aljára beleöntjük a gombáfejeket, rá a sonkás-besamelt. megszórjuk reszelt sajttal. Az egészet tojásos-tejföllel leöntjük, közepes lángon pirosra sütjük. A besamelbe tehetünk apróra vágott snidlinget vagy petrezselyemzöldet is.

 

 

Gombás-petrezselymes hús

 

A hússzeleteket sózzuk, lisztben megforgatjuk és forróolajon hirtelen átsütjük.A gombát megtisztítjuk, felkarikázzuk,és olajban megfonnyasszuk. Két csomó petrezselymet összeaprítunk és a gombára dobjuk. Fűszerezzük sóval borssal. A húsokat olajozott tepsibe rakjuk, a tetejére a gombás-petrezselymet. Megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával lefedvbe sütjük meg. A végén levesszük a fóliát és megpirítjuk.

 

 

Gombás sertésszelet

 

Hozzávalók: 8 szelet csont nélküli sertéskaraj, 40 dkg laskagomba, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, bors, olaj.

A besózott hússzeleteket elősütjük kevés olajon. A gombát vékony szeletekre vágjuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk, hozzárakjuk a gombát ezt is pirítjuk vele. A hússzeleteket lábasba tesszük, a gombamártáshoz hozzáadjuk a tejfölt és öntsük rá a húsokra. 10-15 percig pároljuk együtt. Galuskakörettel tálaljuk.

 

 

Gordon Blue

 

Hozzávalók: 4 szelet bélszín, 12 dkg sajt, 12 dkg sonka,  liszt, morzsa, 2 tojás és olaj a sütéshez.

A szeleteket vékonyra kiveregetjük, és sózzuk. Befedjük mindegyiket egy-egy sajt és sonkaszelettel. A húst felcsavarjuk rúd alakúra, panírozzuk és bő, förró olajban kisütjük. Zöldségkörettel tálaljuk, a húst részútosan szeleteljük föl. Egy darabot 3 darabba.

 

 

Hagymás-szalonnás burgonya

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt, húsos szalonna, 2 evőkanál margarin, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor újhagyma, só, bors.

A burgonyát mossuk, karikára vágjuk, enyhén sós vízben előfőzzük, kb. 5 percig. Közben a szalonnát csíkokra vágkuj, margarinban megpirítjuk, majd a szalonnát félretesszük. A zsíradékban rózsaszínűre pirítjuk a fokhagymagerezdeket, és kidobjuk utána, mert keseredik. A hagymát karikára vágjuk a zöldhagymával együtt. A burgonyát szétterítjük egy tűzálló edényben, lazán összekeverjük a hagymakarikákkal, meglocsoljuk a kimaradt zsíradékkal. Előmelegített sütőben, 200C-on 30 percig sütjük. Sütőből kivéve megszórjuk a tetejét a félretett szalonnával, frissen őrölt borssal megszórjuk és forón tálaljuk.

 

 

Hajdúsági sertésborda

 

Hozzávalók: 1 kg karaj, 20 dkg lángolt kolbász, 2 kemény tojás, 1 nyes tojás, 1-2 savanyú uborka, 1-2 dl olaj, só, őrölt bors, 1 kanál pirospaprika, 1 kis fej vöröshagyma, kakukkfű, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 dl tejföl.

 

A karajt kicsontozzuk, és dupla szeletekre szeleteljük. A szeleteket bevágjuk, szétnyitjuk, egy kicsit kiveregetjük. A kolbászt megdaráljuk, elkeverjük az összetört kemény tojásokkal és a nyers tojással, az apróra vágott uborkával. Megtöltjük vele a szeleteket, hústűvel megtűzzük és hirtelen átsütjük. Egy kevés olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymátmeghintjük pirospaprikával, adunk hozzá cikkekre vágott paradicvsomot, és paprikát, kakukkfüvet, és egy kevés vízzel puhára pároljuk benne a húst. Tálalás előtt leöntjük tejföllel és forrón tálaljuk.

 

 

Hajdúkáposzta

 

Hozzávalók: 40 dkg hordós káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg főzőkolbász, 20 dkg füstölt tarja, pirospaprika, só, őrölt bors.

A szalonnát kis kockákra vágjuk, enyhén megpirítjuk, beletesszük a savanyúkáposztát, egy kis kanál pirospaprikát, a karikára vágott kolbászt, kis kockákra vágott húst. Lefedjük és puhára pároljuk. Amikor kész, levesszük a fedőt, borsozzuk, megpirítjuk állandó kevergetés mellett, nehogy leragadjon.

 

 

Húsos zöldbabtokány

 

Hozzávalók: 1/2 kg sertéscomb, 1 üveg zöldbabkonzerv, olaj, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, 2-3 evőkanál tejföl.

Olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzátesszük a pirospaprikát, majd a csíkokra vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve majdnem puhára pároluk. Hozzáadjuk a leszűrt babkonzervet és készre pároljuk. A tejföllel elkeverjük, összeforraljuk. Galuskával tálaljuk.

 

 

Kapros sertésborda

 

Hozzávalók: sertéskaraj, liszt, tejföl, 1-2 db paprika és paradicsom, egy kis csokor kapor, só.

A hússzeletek széleit bevagdossuk, kiveregetjük, lisztbe mártjuk és mindkét oldalát átsütjük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott paprikát és paradicsomot, a finomra vágott kapor felét, fűszerezzük sóval és tovább pároljuk. Ha megpuhult a hús, hozzákeverjük a főzővízzel elkevert tejfölt. Jól összeforraljuk és kaporral meghintve tálaljuk kifőzött tésztával vagy nokedlivel.

 

 

Kofapecsenye

 

Hozzávalók: 60 dkg szűzpecsenye, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 5 gerezd fokhagyma, pirospaprika, olaj, só.

A hússzeleteket kiveregetjük és megsózzuk. Kisebb tálba rakjuk, köré tesszük a zúzott fokhagymát, és annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje. Letakarjuk és hűtőben 2 napig érleljük. A pácból kivéve leitatjuk a folyadékot, majd paprikás lisztben megforgatjuk. Kevés olajon megsütjük.

 

 

 

 

 Kolbászos karaj

 

Vékony pengéjű késsel nyílást vágunk a karajon. A vágatot bekenjük zúzott fokhagymával, só és bors keverékével. A lehéjazot füstölt kolbászt dugjuk a nyílásba. Kis vizet öntünk alá, a tetejére mehet pár szelet bacon is. Fólia alatt puhítjuk, majd megpirítjuk a tetejét. Vékonyra szeletelve tálaljuk.

 

 

Laci pecsenye

 

Hozzávalók: kb. 10 személyre: 3 kg tarja, 2.5 l olaj vagy zsír, 1 tasak őrölt bors, só.

A szeletelt tarját kiveregetjük, enyhén megsózzuk, és állni hagyjuk egy fél órát. Az olajat fölforrósítjuk, és a szeletelt húsokra annyit öntünk, hogy ellepje. Sütés közben állandóan forgatjuk, mozgatjuk a húsokat. Ha pirosodik a hús, kiszedjük. Sóval, borssal ízesítve fogyasszuk.

 

 

Leányálom

 

Hozzávalók: 1/2 kg sertéscomb, 20 dkg juhtúró, a panírozáshozliszt, tojás, morzsa, és bundáskenyér.

A húsokat szeletekre vágjuk, kiveregetjük, ízlés szerint juhtúróval megkenjük, majd feltekerjük. A szokásos módon panírozzuk,, majd bő, forróolajban kisütjük. Bundáskenyéren, rizi-bizivel tálaljuk.

 

 

Lecsós karaj

 

Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 1 vöröshagyma, (közepes) bors, só, 10 dkg lecsó, 1 kg burgonya, 1 csomag petrezselyem.

A karajt felszeleteljük, kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, olajon elősütjük. A burgonyát héjában félig megfőzzük, megtisztítva karikára vágjuk.A tál aljára egy sor burgony és hús, a tetejére lecsó, reszelt gomba, majd a burgonya másik fele. A szalonnábó kakastaréjt vágunk, pirospaprikában megforgatjuk s kerül a tetejére. Forró sütőben 40 percig sütjük, köüzepes lángon.

 

 

 

Mexikói sertésflekken

 

Hozzávalók: 4 szelet tarja, 3 szál újhagyma, 1 doboz konzervbab, 1 kis doboz paradicsompüré, 3 evőkanál liszt, fél doboz kukoricakonzerv, só, bors, pirospaprika,őrölt kömény, fokhagymapor, őrölt majoranna, olaj.

A tarjaszeleteket befűszerezzük, majd kevés olajon megsütjük. Utána kivesszük a húsokat, az olajba lisztet teszünk, világosbarnára pirítjuk, majdhozzáadjuk a paradicsompürét és 3 dl vizet. Simára keverjük és beletesszük a babot és kukoricát. Kb. 5 percig főzzük, és további 5 percre visszatesszük főni a húsokat is. Köretként főtt rizs illik hozzá.

 

 

Mozarellás sertéstekercs

 

Hozzávalók: 8 szelet bacon, 8 hosszúkás vékony szelet sertéshús, 8 szelet mozarella, 8 karika paradicsom, bazsalikom, só, bors.

A baconszeletekre fektetjük a húst, sózzuk, borsozzuk, rátesszük a mozarellát, majd a paradicsomot és végül a bazsalikomleveleket. Feltekerjük, kivajazott tepsibe tesszük és 200C-on előmelegített sütőben 20 -25 perc alatt készre sütjük.

 

 

Nyírteleki tepsis pecsenye

 

Hozzávalók: 30 dkg sertéssült, 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, olaj, 50 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, (vagy konzerv lecsó) só, majoranna.

A megsütött sertéssültet vékony csíkokra vágjuk és egy lapos tűzálló tál alján elosztjuk. A hasábra vágott burgonyát kisütjük olajban. Egy másik edénybenlecsót készítünk. Ha kész, összekeverjük a sült burgonyával, megszórjuk és a húsra terítjük. Tetejére paradicsomkarikákat teszünk. Sütőben átforrósítjuk, de ne száradjon ki.

 

 

Omlós oldalas

 

Hozzávalók: 1 kg oldalas, gulyáskrém, pirosarany, 50 dkg csőtészta, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2 kisebb paradicsom, 2 leveskocka, 3 evőkanál olaj, kb. kevés pirospaprika, kevés köménymag.

A felszeletelt oldalast leveskockás vízbe feltesszük főni, 30 percre. Ettől lesz olmós. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd olajon megpároljuk az összedarabolt paprikával és paradicsommal együtt. Hozzákeverjük a gulyáskrémet, pirosaranyat. Melegen tartjuk. Az oldalast nagyobb serpenyőben megpirítjuk, majd a mártással leöntve kb. 10-15 percig együtt pároljuk. Közben enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát. Tálaláskor a tésztára tesszük az oldalast, majd leöntjük a mártással.

 

 

Parasztos cordon bleu

 

Sertéskarajból nyitott szeleteléssel szelünk (így dupla szelet lesz egyben) jól kiveregetjük és töltjük a húst baconnal, lilahagymával, sajttal, majd panírozzuk és kisütjük. A tölteléket ne sajnáljuk belőle.

 

 

 

Pásztortarhonya

 

Hozzávalók: 50 dkg tarhonya, 60 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, 6-7 db közepes burgonya, pirospaprika, 1 kis doboz paradicsompüré.

A tarhonyát megpirítjuk, sóval, delikáttal fűszerezzük, és puhára főzzük.Annyi vizet önünk rá, hogy ellepje csak.

A pörköltet elkészítjük, a végén beletesszük a kockákra vágott burgonyát. Ha kész, összekeverjük a párolt tarhonyával.

 

  

 

Rakott fasirt

 

Hozzávalók: 40 dkg darálthús, 70 dkg burgonya, 4 zsömle, 3 fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma, 8 tojás, olaj, 2 dl tejföl, só, őrölt bors.

A húst vízben áztatott zsemlével, 3 tojással, 1 fej apróra vágott hagymával, zúzött fokhagymával, sóval,m borssal, pirospaprikával összedolgozzuk. A felét kivajazott tepsibe terítjük, befedjük héjában főtt, karikára vágott burgonyával, 2 fej vöröshagymával, amit apróra vágva megpirítunk olajon, ezt a burgonyára öntjük, majd 4 keményrefőtt, karikára vágott tojást teszünk rá és meglocsoljuk tejföllel. Végül a maradék húst rásimitjuk, megkenjük tojással és megsütjük. Kockára vágva tálaljuk.

 

 

Rakott hús

 

Sertésszeleteket kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvet is szórhatunk rá. Burgonyát, vöröshagymát fölkarikázunk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, egysor burgonya, egy sor hús, majd hagyma karika. Tejfölben elkevert tojással, zúzött fokhagymával  megöntözzük, letakarjuk fóliával és megpároljuk a sütőben. Ha megpuhult a hús, reszelt sajttal megszórjuk és pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy szépen rápiruljon a sajt.

 

 

Resztelt máj

 

Hozzávalók: 80 dkg sertésmáj, egy nagy fej vöröshagyma, olaj, egy evőkanál pirospaprika, egy kávéskanál majoranna, bors, só.

A májat megmossuk, letörölgetjük és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk halványsárgára. Hozzáadjuk a májat és állandó keverés mellett 1-2 percig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majorannával, őrölt borssal. Csak tálaláskor sózzuk, sós vízben főtt burgonyával.

 

  

 

Sajtgolyók

 

Ahányszor 10 dkg reszelt sajt, annyi tojást adunk hozzá. Fűszerezzük borssal, sóval. Ha kicsit lágy, egy kis zsemlemorzsát teszünk bele. Jól összekeverjük, gombócokat formálunk, megforgatjuk zsemlemorzsában és kisütjük. Rizst és majonézt adunk hozzá.

 

  

Sajttal és baconnel göngygyölt hús

 

Hozzávalók: csontnélküli hússzeletek, sajt, bacon, tejföl, újhagyma, só, bors.

A hússzeleteket kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk. A sajtból vékony szeleteket vágunk és a hús egyik végébe teszünk egyet, rá szalonna szeletet és föltekerjük. Sütőben félkészre sütjük, majd leöntjük tejfölben elkevert újhagymaszeletekkel és készre sütjük.

 

 

Sajttal töltöt vagdalt

 

Hozávalók: 50 dkg darálthús, 2 zsömle, 2 tojás, 8 dkg zsír, 1 kis fej vöröshagyma, zsemlemorzsa, 15 dkg Karaván sajt (füstölt) őrölt kömény, bors, só, majoranna.

A húst és a kicsvart zsömléket összedolgozzuk a töjással, sóval, borssal és a zsírban megpirított, apróra vágott hagymával és a majorannával. Jól összedolgozzuk, zsemlemorzsával meghintett fólián téglalap alakúra nyújtjuk, közepére helyezzük a hasábokra vágott sajtot és szorrosan felgöngyöljük. Vizes kézzel lesimítjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, megkenjük tojással és előmelegített sütőben takarékon, saját zsírjában locsolgatva megsütjük. Burgonyapürével vagy zöldbörsőfőzelékkel tálaljuk.

 

 

Sajtos hús

 

Sertéslapockából vagy combból készítjük. A szeleteket kiveregetjük, megkenjük mustárral és delikáttal. Gépsonkát tesünk rá, majd befedjük egy-egy szelet sajttal. Megszúrjuk fogvájóval, hogy a sajt ne essen le róla sütés közben. Tepsiben egymás mellé rakjuk, felöüntjük annyi tejjel, hogy ellepje. 160-180C-os sütőben addig sütjük, míg a tetején a sajt meg nem pirul. Burgonypürével és a hús finom levével tálaljuk.

 

 

Sajtos kísértés

 

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 15 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál margarin, 30 dkg sonka, virsli, vagy ami van otthon, egy nagy fej vöröshagyma, 2 dl tej, 20 dkg sajtkrém, (kolbászos, sonkás vagy natúr)

A sonkát vagy a húsfélét megfőzzük és csíkokra vágjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, csíkokra vágjuk, a hagymát szintén. Kivajazott tűzálló tálba tesszük a burgonyát, rá a sonkát, vagy mást és a hagymát. A sajtkrémet habosra keverjük a tejjel. Ráöntjük a burgonyára, megszórjuk reszelt sajttal. Kis fokozaton 30 percig sütjük.

 

 

Sajtzsebes karaj

 

Az egészben hagyottt karajt 1 cm-enként bevagdossuk, bepácoljuk magyaros fűszerkeverékkel. Pirospaprika, olaj, só, bors, vegeta keverékével. Egy éjszakára hűtőben tároljuk. Másnap a hézagokba vastagabbra vágott szeletelt sajtot, és húsos szalonna szeleteket teszünk. Átkötözzük zsineggel, hogy ne jöjjön szét és húsleveskockával ízesített vízzel felöntjük, fóliával lefedjük.Előmelegített sütőben megpároljuk, amikor kész, a fóliát leszedjük, és készre pirítjuk. Ha kihült, ferdén szeleteljük.

 

 

Saslik

 

Hozzávalók: 4 szelet karaj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy hagyma, uborka, burgonya.

Páchoz: 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál majoranna, pirospaprika, 1 mokkáskanál bors, 1 teáskanál só, mustár, pirosarany, 1 dl olaj.

Előző nap készítsük el. A hússzeleteket 8 db-ba vágjuk. A páchoz valókat összekeverjük és beletesszük a húst. Egy éjszakán át pácoljuk, hűtőbe tesszük.

A hagymát négyfelé, a szalonnát vékony szeletekre, az uborkát karikára vágjuk. Sorban, váltakozva nyársra húzzuk. Tepsibe tesszük, fóliával lefedve sütőben fél órát sütjük. Ha kész, sült burgonyával tálaljuk.

 

 

Sertésborda római tálban

 

Az edényt fél órára beáztatjuk.

Az edény alsó felét kibéleljük szalonnaszeletekkel. Erre egy sor hagymát teszünk, majd karikára vágott nyers burgonyát és sózzuk. Befedjük kicsontozott, kiveregetett karajszeletekkel, megszórjuk borssal, sóval, rászórunk 15-20 dkg szeletelt gombával. Meghintjük pici bazsalikommal, ismét hagymakarika, burgonya, a tetejét szalonnaszeletekel fedjük be. Másfél óráig sütjük, addig fölösleges is megnézni. Ha jénaiban készítjük, egy kis vizet öntünk alá.

 

 

Sertéscsülök pékné módra

 

Hozzávalók: 2db mellső csülök, 1 kg burgonya, 1/2 kg vöröshagyma, só.

A csülköket besózzuk és kevés vízzel nagyon puhára pároljuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk, megsózzuk. A csülöklé felével megtöltött tűzálló tálba terítjük. Ráfektetjük a csülköket, mellészórjuk a karikára vágott hagymákat és a maradékcsülöklével megöntözzük. Sütőben ropogós-pirosra sütjük.

 

 

Sertéshús paradicsomos, tárkonyos szószban

 

Hozzávalók: 1 kg tarja kockára vágva, 2 nagy vöröshagyma, 2 doboz paradicsom konzerv, 1,25 dl fehér bor, 2 evőkanál szárított tárkony, és 2 szál friss, só, bors, mustár, cukor.

A húst kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kopckára vágott hagymát, együtt sütjük. Sózzuk, borsozzuk,megszórjuk tárkonnyal, beleöntjük a paradicsomot, bort, hozzátesszük a friss tárkonyt, közepes lángon lefedve főzzük kb. 2 órán át. Utána mustárral, cukorral ízesítjük. Főtt rizs, tészta illik hozzá.

 

 

Sertéstokány galuskával

 

Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 10 dkg szalonna, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, só, pici csípőspaprika.

A szalonnát kockára vágjuk és a saját zsírjában kisütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük az apró csíkokra vágott húst,többször jól átforgatjuk. Kevés vízzel felöntjük, és miután jól megpuhult a hús, a lisztet elkeverjük egy kis vízzel és telföllel csomómentesre és a húshoz keverjük. Pár perc alatt összefőzzük. Galuskával és tejföllel tálaljuk.

 

 

Szabolcsi töltött káposzta

 

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 25 dkg főtt rizs, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1-2 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 8-10 forrázott káposztalevél, olaj, 50 dkg édes aprókáposzta, 25 dkg füstölt kolbász, rostos paradicsomlé, 1 kis csokor petrezselyemlevél.

A darálthúst összekeverjük a kihült rizzsel, a megpirított apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával, a tojásokkal, paprikával, sóval és borssal. A káposztalevelek vastag levélnyelét levágjuk, egy-egy húsgombócotteszünk rá. Szorosan felgöngyöljük és a végét az ujjunkkal benyomkodjuk. Egy lábast kiolajozunk, alulra terítjük az apró káposztát, rátesszük a bevagdosott füstölt kolbászt és a káposzta töltelékeket. Annyi paradicsomlével engedjük föl, hogy 3/4-ig lepje el. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük fedővel  és közepes hőmérsékleten egy órát főzzük. Ha elkészült, az apró káposztát és a töltött káposztát tányérra adagoljuk, meglocsoljuk a paradicsomos lével és petrezselyemmel díszítjük.

 

 

Szaftos hús spagettivel

 

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, szeletelt sertéshús, 1-2 evőkanál liszt, 1 sárga paprika, 1 paradicsom, olaj, só, bors, 1 csomag spagetti.

A hagymá apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. A húst csíkokra vágjuk és megforgatjuk a lisztben, majd rátesszük a hagymára. Ha a hús már fehér lesz, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot, sót, borsot és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt sazfosra pároljuk. Spagettivel tálaljuk.

 

 

Szalonnás-mozarellás burgonya

 

Hozzávalók: 4 nagy burgonya, 1 csomag mozarella, füstült, húsos szalonna, kakukkfű, vaj, só, bors.

A burgonyát héjában megfőzzük sós vízben. ha kihült, tisztítás után hosszában három felé vágjuk. Rétegezzük : -burgonya - egy szelet mozarella - burgonya. Ezt vékony szalonnába tekerjük, fogpiszkálóval összetűzzük. Sózzuk, borsozzuk. Vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, megszórju kakukkfűvel. Forró sütőben 15-20 percig sütjük.

 

 

Szalonnás rizottó

 

30 dkg kolozsvári szalonnát fölkockázunk, pici olajon átpirítjuk. Hozzáadunk egy kis fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát apróra vágva, majd 2 bögre gömbölyű szemű rizst, átpirítjuk óvatosan, majd felöntjük 1,5-szeres húslevessel (kockából) 1 dl fehér borral, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Fedő alatt pároljuk. Amikor majdnem elfőtte a levét, beleöntünk 2 dl tejszínt. Lefedjük, elzárjuk a főzőlapot. 10 percig hagyjuk így, aztán megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és tálaljuk. Reszelt sajttal is megszórhatjuk a teteját a tányérokon.

 

 

Tarjarolád

 

A tarjákat kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, majd feltekerjük és hőálló rálba rakjuk. 3 kefirt vagy joghurtot kikeverünk egy kis kakukkfűvel, oregánóval. Ezt a keveréket ráöntjük a húsroládokra. Reszelt sajtot teszünk rá és lassú tűzön megsütjük, míg a sajt megpirul. Ez kb. 1-1,5 óra.Kicsapódik a joghurt, és finom, sajtos szaft lesz a tetején. Burgonyapürével tálaljuk

 

 

Tepsis darálthús

 

Hozzávalók: 50 dkg daráthús, 10 dkg bacon, 5 dkg gomba, 1-2 zöldpaprika,2 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, majoranna,1 nagy fej vöröshagyma, reszelt füstölt sajt és 1 tojás.

A darálthúst összekerjük az apróra vágott hagymával és fokhagymával. Hozzáadjuk a fűszereket, a kockára vágott paprikát és paradicsomot, majd a szintén kockázott gombát és a tojást.Alaposan összekeverjük,  zsírozott tepsibe öntjük a masszát és megsütjük. A végén reszelt sajtot szórunk rá, megolvasszuk a készre sült daráthúson.

 

 

Tisza-menti legényhús

 

Hozzávalók: 50 dkg sertéstarja, 20 dkg füstölthús, (császárszalonna) 25 dkg máj, 20 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, paprika, só, bors, 2 dl olaj, 1-2 evőkanál liszt, 1 dl bor, 1 kanál paradicsompüré, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld.

A húst felszeleteljük, kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, liszbe mártjuk és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. A hagymát apróra vágjuk, rátesszük a húsra, megpirítjuk, hozzátesszük a felszeletelt gombát, és szintén pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott füstölthúst, paradicsompürét, bort, 2 dl vizet, petrezselyemzöldet és puhára pároljuk. A májat vékony csíkokra vágjuk és hirtelen forró olajban kisütjük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a sertéshúshoz, még egyszer jól összeforraljuk és förrón tálaljuk.

 

 

Vadász szelet

 

Hozzávalók: 4 szelet sertéstarja vagy karaj, 4 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 tojás, só, margarin.

A húst vékonyra kiveregetjük, sózzuk, a hagymát karikára vágjuk, a fokgymát apróra vágjuk. Két edényben 2-2 evőkanál margarint felolvasztunk, az egyikben a húsokat sütjük meg, a másikban a hagymát, majd a fokhagymát is megpirítjuk. Tálaláskor minden szelet húsra egy-egy tükörtojást teszünk, és pirított hagymát. Burgonyapürével tálaljuk.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.