Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

 

 

Burgonyapüré

 

A megtisztított és apróra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Én leszoktam szűrni a főzővizet róla, aztán vajjal, és forró tejjel pépesre keverjük. Szoktam ízesíteni pici őrölt borssal és szerecsendóval.

 

 

 

Galuska

 

 Egy tálban 3 tojást, 1/2 dl vizet elkeverünk, hozzáadunk 30 dkg lisztet. Sózzuk, és még annyi vizet öntünk bele, amennyit a liszt fölvesz. A tészta állapota ne legyen túl folyós. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor a tészta feljön, akkor leszűrjük és forró zsíradékon átforgatjuk.

 

Kép

 

 

 

Gombás rizs

 

A kis kockákra vágott gombákat zsíradékon finomra vágott vöröshagymával, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal megfonnyasszuk. Ha kész, összekeverjük a párolt rizzsel.

 

 

Hasábburgonya

 

A megtisztított burgonyákat 4cm hosszú, éd fél cm széles hasábokra vágjuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Tálaláskor sózzuk.

 

 

Párolt rizs

 

Személyenként 5dkg rizst számítunk. Megmossuk, megtisztítjuk. Egy lábasban kevés vajon megfuttatjuk a rizst. Ezután annyi vízzel engedjük fel, amennyi  két cm-el ellepi a rizst. Ízesítjük sóval vagy ételízesítővel. Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Finomra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

 

 

Rizi-bizi

 

A zöldborsót kevés olajon megpároljuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. A rizsből párolt riszt készítünk, majd eldolgozzuk a zöldborsóval, finomra vágott petrezselyemzölddel. Frrón tálaljuk.

 

Kép

 

 

Sonkás rizs

 

A párolt rizshez vajban párolt finomra vágott sonkát keverünk és így tálaljuk. Finomra vágott petrezsemmel díszítjük.

 

 

Szalmaburgonya

 

A megtisztított burgonyákat gyufaszál vastagságú rudakra vágjuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

 

 

Tarhonya

 

Forró zsíradékban a tarhonyát állandó keverés mellett aranysárgára pirítjuk, kamjd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Tivább pirítjuk, míg a hagyma fonnyadni nem kezd. Ekkor pirospaprikával megszórjuk és fölengedjük forró vízzel, a tarhonya térfogatának másfélszeresével. Megsózzuk és fedő alatt lassú tűzön 30 perc alatt puhára pároljuk.

 

 

Tört burgonya

 

A jól megmosott burgonyákat kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, és leszűrjük, áttörjük. Közben kevés zsíradékon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Az áttört burgonyát a hagymás zsírba tesszük, megsózzuk, jól összekeverjük és átpároljuk.

 

 

 

 

 Vajas brokkoli

 

A brokkoli rózsákat  sós vízben megfőzzük, majd előmelegített vajon átforgatjuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük.

 

 

Vajas burgonya

 

A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk és gyengén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, olvasztott vajban átforgatjuk és apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

 

 

Vajas zöldborsó

 

A felforrósított vajban átfuttatjuk a friss, vagy mirelit borsót. Cukorral, sóval ízesítjük, tálalás előtt finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.