Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Penne all' arribbiata

 

Hozzávalók: 40 dkg penne, 2-3 gerezd fokhagyma, friss chillipaprika, bazslikom,40 dkg paradicsom, 1 evőkanál olaj, só.

 

A tésztát sós vízben kifőzzük. 1 evőkanál olajon 2-3 gerezd fokhagymát és friss chillipaprikát megpárolunk, hozzáadunk 1 evőkanál bazsalikomot.

Felöntjük 40 dkg darabolt, hámozott paradicsommal (konzerv is jó) összerottyantjuk, belereszelünk 10 dkg parmezánsajtot. A kifőtt, leszűrt tésztára öntjük és tálaljuk.

 

 

Bolognai szósz

 

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, (közepes) 10 dkg füstölt szalonna, 1 konzerv paradicsom, vagy 2-3 kis paradicsompüré, 40-50 dkg darálthús, sok oregánó, bazsalikom, só bors.

A hagymát üvegesre pirítjuk a szalonnával, hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Befűszerezzük, főzzük a húst rövid ideig, aztán bele a paradicsom és kész.

 

 

Carbonara

 

Hozzávalók: 10 dkg húsos szalonna, (pancetta) 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, 3 tojás, 0,5 dl tejszín, só, bors, parmezan.

A szalonnát felkockázzuk és olajon kisütjük. Egy tálkában felverjük a tojásokat a reszelt sajttal, lvasztott vajjal, sóval, borssal. Végül hozzákeverjük a tejszínt, de tovább már nem verjük. A szalonnáról leöntjük az olajat, és ráöntjük a töjásos keveréket. Kicsit forraljuk és mehet bele a frissen kifőtt tészta. Jól összedolgozzuk és tálaljuk.

 

 

Costatta

 

Feketeribizli lekvárral rácsos linzert készítünk. A tetejét megszórjuk durvára őrölt mandulával vagy dióval. A megsült süteményttejszínhabbal díszítjük.

 

 

Gnocchi

 

Hozzávalók: 50 dkg főtt burgonya, 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 evőkanál só, pici őrölt bors.

A burgonyát összenyomjuk, ha kihült összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Fél órát pihentetjük, átgyúrjuk, újjnyi vastag rudakat sodrunk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Villával rányomunk, hogy mintája legyen. Lobogó, forró sós vízben kifőzzük. Bármilyen szósszal tálalható. Hőállótálba tesszük az összekevert gnocchit, megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük.

 

 

Gombás canelloni

 

Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna felkockázva, 1 evőkanál olaj, 40 dkg darálthús, 3 dkg szárított vargánya, 1 fej apróra vágott hagyma, 1 csomag apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál szárított bazsalikom, 10 dkg csíkokra vágott zeller, 1 reszelt sárgarépa, 1 dl száraz vörösbor, só, szerecsendió, 1 csomag canelloni csőtészta.

A gombát összevágjuk, olajon kisütjük a szalonnát, megpirítjuk rajta a húst. Hozzáadjuk a gombát, hagymát, petrezselymet, bazsalikomot, zellert, és a répát. Pár percig pároljuk. Felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióvalfűszerezzük, majd fél órát fedő alatt pároljuk. Hagyjuk kihülni, majd mokkáskanállal betöltjük a canellonicsövekbe, Zsírozott formába rakjuk, leöntjük besamellel, sajtot szórunk a tetejére, 200C-on 30-35 percig sütjük.

 

 

Máj nápolyi módon

 

Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 pohár száraz vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, 3 evőkanál olaj, 1 kanál liszt,csieptnyi csípős paprika, bors, só.

A mákat nagyon vékony csíkokra vágjuk, a hagymát vékony karikákra. Olajon sárgára fonnyasszuk a hagymát, hozzáadjuk a májat, erős tűzön lepirítjuk. A só kivételével az összes fűszerrel megszórjuk, a lisztel simára kevert borral felöntjük, összeforreljuk és csak eután sózzuk. Makarónival vagy spagettivel tálaljuk.

 

 

Nápolyi húsgombóc

 

Hozzávalók: 20 -20 dkg darált sertéshús, és marhahús, kevés só, bors, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, 4 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj.

Mártáshoz: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes sárgarépa, zellerzöld, 1 babérlevél, 2 evőkanál liszt, 1 nagy paradicsom, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál paradicsompüré, 5 dl vörösbör.

A tálaláshoz: 1 csomag spagetti, reszelt sajt, apróra vágott petrezselyemzöld.

Összegyúrjuk a kétféle húst, hzzáadjuk a fűszereket, a morzsát, a tojást és jól összedolgozzuk. Megszórjuk petrezselyemzölddel és kb. 16 gombócot formálunk belőle. Serpenyőben olajat hevítünk, egyszer-kétszer megforgatjuk benne a gombócokat. Kivesszük a serpenyőből, és a forróolajban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a szétnyomott fpkhagymát és a kis kockákra vágott sárgarépát. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a babérlevelet, és a lisztet, valamint a kockákra vágott paradicsomot, a szétmorzsolt leveskockát. Belekeverjük a paradicsompürét és ráöntjük a bort. Amikor forrni kezd, beletesszük a húsgombócokat. Levesszük a lángot, és lefedve 30 percig főzzük. Közben sós vízben kifőzzük  a spagettit, öblös tálalóedénybe tesszük, ráhelyezük a megfőtt gombócokat, ráöntjük a levét, kevés reszelt sajttal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Nagyon finom, eredeti nápolyi recept.

 

 

Nápolyi rakott makaróni

 

Hozzávalók: 50 dkg sovány marhahús, 40 dkg makaróni, 30 dkg vegyes zöldség, 3 dl vörösbor, 6 dkg margarin, 10 dkg reszelt sajt, kakukkfű, majoranna, őrölt bors, só.

A marhahúst a zöldséggel, a borral és a fűszerekkel puhára pároljuk. Ha megfőtt, az egészet ledaráljuk, majd annyi bort keverünk hozzá, hogy pépszerű, lágy legyen. A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, forró vajjal és a sajt felével összekeverjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk a tészta felét, rásimitjuk a húsos pépet, befedjük a maradék tésztával és megszórjuk a kimaradt sajttal. Sütőben szép pirosra sütjük.

 

 

Pesto receptek

 

 

 

Pesto alla genovese

 

Hozzávalók: 2 evőkanál pirított fenyőmag, 2 fokhagyma gerezd, 2 evőkanál frissen reszelt parmezánsajt, 2 teáskanál citromlé, 1 csokor friss bazsalikomlevél, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors.

A fenyőmagot és a fokhagymát aprítsuk fel turmixgépben, adjuk hozzá a bazsalikomot, parmezánt, és a citromlevet, fűszerezzük sóval, borssal. Keverjük simára, az olajat adagolva és fokozatosan adjuk hozzá.

Ha kész, jól záródó üvegbe tesszük, és hűtőben tároljuk.

 

 

Citromos-kakukkfüves pesto

 

Hozzávalók: 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál dió, 1 evőkanál szárított kakukkfű, egy evőkanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál citromlé, 1 dl olívaolaj, só, őrölt bors.

A petrezselyemzöld leveleit tépkedjük le, turmixgépbe rakjuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és pépesítsük mártás sűrűségűre. Csavaros üvegekbe töltjük fagyasztóban sokáig eláll. Felhasználható tészták ízesítésére, halak fűszerezésére és csirkehúsok pácolására.

 

 

 

Schiacciata petrezselyemmel

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 110 ml víz, só. Massza tészta lesz.

Töltelék: 3 csokor petrezselyem, 10 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg hagyma, őrölt bors, 4 kanál olívaolaj.

Egy tálba töltjük a lisztet és sózzuk. Langyos vízben felodjuk az élesztőt és a liszthez keverjük. Könnyű, sima tésztát gyúrunk belőle. Langyos helyen  egy óráig kelesztjük.

A megkelt tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, 2 kanál olajjal megöntözzük, megszórjuk finomra vágott hagymával, apróra vágott szalonnával, megszórjuk reszelt sajttal, petrezselyemzölddel. Borsozzuk, és újra megöntözzük olajjal.

Óvatosan nyomkodva feltekerjük a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe patkó alakú formára alakítjuk. 180C-on, 25 percig sütjük. Hidegen és melegen egyaránt finom.

 

 

Paradicsomos pesto

 

Hozzávalók: 3 pohár olivaolajban eltett, szárított paradicsom, 1 friss paradicsom hámozva, vagy egy kis doboz paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl olivaolaj, 2-3 evőkanál aprított dióbél, egy evőkanál balzsamecet, só, őrölt bors.

A paradicsomokat lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt, hámozott paradicsomot, valamint a többi hozzávalót. Turmixban pépesítjük. A fölösleget fagyasztóban tároljuk.

Igazi ínyenc szósz főtt tésztákhoz. Reszelt parmezán illik hozzá.

 

 

Pármai metélt

 

Hozzávalók: 40 dkg metélttészta, 25 dkg pármai füstölt sonka, 20 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, só, 1 dl húsleves (kockából) reszelt parmezán sajt, petrezselyemzöld, olaj.

A hagymátapróra vágjuk, a répát ks kockákra, a sonkát vékony szeletekre. Serpenyőben, kevés olajon a sonkát átpirítjuk, és kiszedjük. A zsíradékban a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, ízlés szerint fűszerezzük sóval, esetleg borssal. Leveslével felöntjük és fedő alatt megpároljuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és összekeverjük a raguval.Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A sült sonkacsíkokat a tetejére tesszü és parmezánnal meghintjük.

 

 

Spagetti alla' Carbonara

 

kevés pancettát (füstölt szalonna)kockára vágunk, serpenyőben kiolvasszuk. fejenként 1 tojást felverünk, keverünk bele reszelt parmezán sajtot, őrölt borsot. Annyit kell hozzáadni, hogy krémes sűrűségű legyen. Kevés tejszín is mehet bele. Penne tésztát főzünk ki, leszűrjük, a tésztát visszatesszük a lábasba, hozzátesszük a szalonnát, jól felforrósítsuk, és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a sajtos tojást. A tészta melegétől jól megdermed a tojás rajta. Ez eredeti olasz recept.

 

 

Tavalli

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl olívaolaj, 1 dl fehér bor, víz, 10 dkg finom só.

A tésztához adható tetszés szerint petrezselyem, snidling, oregano,fokhagyma, édeskömény, sajt.

A vízben felfuttatott élesztőből és a többi hozzávalóból tésztát dagasztunk. Fél óráig pihentetjük. Utána újjnyi vastagra nyújtjuk, és karokákat formálunk belőle.Pogácsaszaggatóval. Újabb 20 percig pihentetjük. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, és amikor feljönnek a víz tetejére, leszűrjük. Olajozott tepsibe rakjuk és 180C-on megsütjük. Lehet csípős paprikát is beletenni. Nagyon finom  eredeti dél-olasz étel. Lehet hosszúkás pálcikásra is csinálni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.