Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szalalkális sajtos perec

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg szalalkáli, 1 tojás, 25 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, só, bors, kömény.

 

A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a kevés tejben feloldott szalalkálit, a reszelt sajtot, tejfölt, tojást, ízlés szerint sót, borsot, köményt, és egy kemény tésztát gyúrunk. Két órát pihentetjük, majd kinyújtjuk fél cm vastagságúra, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk és forró sütőben megsütjük.

 

 

Baconos rudacskák

 

Hozzávalók: 10 dkg leveles tészta, 20 dkg nagyon vékonyra szeletelt bacon, kevés liszt a nyújtáshoz.

 

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és másfél cm-es, 12 cm hosszú rudakat vágunk belőle. Mindegyikre 1-1 ugyanakkora szalonnát teszünk, spirál alakban megcsavarjuk. Gázsütőben 6-os fokozaton rózsaszínűre sütjük. (200C-on, kb.)

 

 

Húsos táska

 

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 22 dkg margarin, 1 kávéskanál só, fél citrom leve, 1 evőkanál ecet, fél pohár tejföl.

Összedolgozzuk, egy éjszakán át hűtőbe rakjuk.

Késhegynyire kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, közepébe tölteléket rakunk, összehajtjuk mint a derelyét.

Töltelék: 2 doboz vagdalthús, 3 főtt tojás, tejföl, só, bors. Tetejét tejfölös tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

 

 

Igazi sajtos pogi

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj, 4 dl tejföl, ízlés szerinti só, 2 tojás, 7,5 dkg élesztő, 1 dl bor, 10 dkg reszelt sajt.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beletesszük a sót, a felfuttatott élesztőt, tojást, sajtot, tejfölt és a bort.

Összegyúrjuk, de ne legyen kemény. 20 percig kelesztjük, fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, felhajtjuk elől, hátul és ismét nyújtjuk 20 perc múlva. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, a tetejét megkenjük tojással. Satot szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben kisütjük.

 

 

Ropi

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 pohár tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 25 dkg margarin, 10 dkg vaj, fél sütőpor, 1 dkg élesztő, (belemorzsolva) 1 tojás sárgája, szóráshoz: kb. 15 dkg reszelt sajt, tojásfehérje a kenéshez.

Összegyúrjuk, nem kell pihentetni. Vékonyra kinyújtjuk, ropivastagságóra vágjuk pizzavágóval, vagy derelyemetszővel. Megsütjük. Sokáig eláll és finom.

 

 

Ropogós csavart

 

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 15 dkg  reszelt sajt, kevés pirospaprika, só, bors, kevés víz.

A hozzávalókat összegyúrjuk és fél óráig pihentetjük hideg helyen. Előző nap is el lehet készíteni. Késfok vastagságúra kinyújtjuk, hosszabb csíkokra vágjuk, megcsavarjuk, megszórjuk pirospaprikával és sütjük.

 

 

Sajtos csiga

 

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, egy kávéskanál só, 1 tejföl, 2 tojás.

Ezeket az anyagokat összegyúrjuk, 3 cipóba elosztjuk, majd vékonyra kinyújtjuk.

Töltelék: 20 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt, kávéskanál só, lehet kevesebb is, ízlés szerint. Jól kikeverjük.

A kinyújtott tésztára rákenjük, vékonyan felcsavarjuk, mint a bejglit, pár órára hűtőbe rakjuk. Utána kb. 1 cm-es darabokra fölszeleteljük, előmelegített sütőben, 180C-on kb fél óra alatt megsütjük.

 

 

Sajtos karika

 

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg reszelt sajt, 10 dkg margarin, 3 evőkanál tejszín, 1 tojás, só, piros paprika.

A lisztet a sóval, paprikával és a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, reszelt sajtot és a tejszínt. Összegyúrjuk és 3 órán át hideg helyen állni hagyjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, karikákat szaggatunk. Előmelegített sütőben sütjük meg, közepes hőfokon. Dobozban tároljuk hogy levegővel ne érintkezzen.

 

 

Sajtos keksz

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg sajt, 1 tojás, 1 evőkanál rum, 1 evőkanák köménymag, só.

A lisztet a vajat, a reszelt sajtot kevés sóval, rummal jól összegyúrjuk és hajtogatjuk, kinyújtjuk. Kekszformára kiszaggatjuk. Az egész tojást elkeverjük sóval, ezzel kenjük meg a tetejét. Köménymaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben nagy lángon megsütjük.

 

  

Sajtos, szezámos rúd

 

Hizzávalók: 12 dkg vaj, 25 dkg reszelt sajt, 35 dkg list, 1 tejföl, 1 csomag sütőpor, só, 1 tojás, a kenéshez, és szezámmag.

A vajat habosra keverjük és hozzáadunk 20 dkg reszelt sajtot, a sütőporral elkevert lisztet, a sót, és annyi tejfölt, hogy a tészta jól gyúrható legyen. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Derelyevágóval újjnyi vastagra és 4-5 cm hosszúra vágjuk. Tepsibe rakjuk és világosra sütjük.

 

 

Sajtos tallér

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg teavaj, 1/2 csomag sütőpor, 1-2 kávéskanál só, egész köménymag, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, közepébe fészket készítünk, ebbe tesszük a sütőport, sót, sajtot, majd a tojásokkal tésztává gyúrjuk. Cseresznye nagyságú golyókat formálunk, és ostyasütőben pár másodperc alatt megsütjük.

 

 

Sajtos ropogós

 

 Hozzávalók:60 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 25 dkg margarin, 1 tejföl, 2 tojás, 2 csapott evőkanál só, késhegynyi szódabikarnóna.

Összegyúrjuk, 3-5 mm vastagra kinyújtjuk, bármilyen formára kiszaggatjuk. Sütés előtt fölvert tojással megkenjük, reszelt sajtot szórunk rá, köményt vagy szezámmagot. Előmelegített sütőben, 180C-om megsütjük. Sokáig eláll.

 

 

Sajtos rúd

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 225 dkg reszelt sajt, két és fél kávéskanál só, 2 evőkanál ecet, 10 evőkanál víz.

Összegyúrjuk este, másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, keskeny csíkookat vágunk, megkenjük tojással, sajttal megszórjuk, vagy köménnyel, szezámmaggal, mákkal, stb.  Előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

Sajtos őrület

 

Tészta: 35 dkg burgonyát héjában megfőzünk, összetörjük, 25 dkg liszttel, 25 dkg margarinnal és ízlés szerinti kevés sóval öszedolgozzuk.

Sajtkrém: 2 dkg vajat felolvasztunk, hozzáadunk 2 dkg lisztet és 2 dl tejjel sűrű krémmé főzzük. Még forrón hozzáadunk 2 tojás sárgáját. Ha kihült, 10 dkg reszelt sajttal habosra keverjük és keverünk hozzá 10 dkg margarint, 1 mokkáskanál sót. A tésztát kivajazott, lisztezett kosárka formák falára nyomkodjuk, majd beleadagoljuk a krémet. Közepes hőfokon, előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

Sós rúd

 

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg zsír, 2 evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál só, 6 evőkanál víz, 2 tojás sárgája.

Az alapanyagokat összegyúrjuk,12 órára hűtőbe rakjuk, majd nyújtjuk, rudakat formálunk, tojásfehérjével megkenjük, megszórjuk sajttal és világosbarnára sütjük. Dobozokban sokáig eláll.

 

 

Virslis kifli

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1/2 csomag élesztő, 3 dl langyos tej, 5 dkg margarin, 10 dkg reszelt sajt, 1 kiskanál só, őrölt fehér bors.

A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Az első kelesztés után párszor az asztalhoz csapjuk, és mégegyszer kelesztjük. Kb. 3 cm vastagra kinyújtjuk, 2 cm-es csíkokra vágjuk és a virslit ferdén rátéve beletekerjük. Picit fedje minden réteg az előzőt. Tejes tojással megkenjük, reszelt sajttal, vagy szezámmaggal megszórjuk. Nagy lángon sütjük meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.