Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Baracklekváros derelye

 

Hozzávalók: 5 tojás, 50 dkg liszt, 25 dkg kemény baracklekvár, 1 evőkanál margarin, 3 evőkanál cukor, 15 dkg darált dió, citromreszelék.

A tésztához összegyúrjuk a lisztet a tojásokkal, csipet sóval és annyi vízzel, hogy jól nyújtható legyen. A tésztát lisztezett deszkán csuszatészta vastagságúra nyújtjuk. (vagy tésztagéppel 4-5 fokozaton.) A kemény lekvárból 3 cm-enként egy kiskanálnyit teszünk rá, majd a tészta másik felét ráhajtjuk. A tészták közötti réseket benyomkodjuk, majd derelyevágóval négyzeteket vágunk belőle. Forró, enyhén sós vízben kifőzzük a derelyéket, leszűrjük, vajon átforgatjuk. Majd cukorral, citromhéjjal elkevert dióban átforgatjuk.

 

 

Gombaszószos tészta

 

Hozzávalók: 40 dkg gombakönzerv, 40 dkg rövid tészta, fél fej vöröshagyma, egy csomag snidling, 4 evőkanál főzős tejszín, 1-2 evőkanál olaj, egy zöldségleveskocka, só, bors.

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. A snidlinget összevágjuk és egy keveset félreteszünk, a többit a hagymához adjuk. Jól átforgatjuk és felöntjük 2,5 dl vízzel és beledobjuk a leveskockát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és 8 percig kb. főzzük, aztán kiszedjük a gombát. A levét összeturmixoljuk, tejszínnel és egy kevés liszttel besűrítjük. Felforraljuk, sóval, borssal ízesítjük és pár percig forraljuk.

A tésztát kifőzzük sós vízben, leszűrjük és összekeverjük a gombás szósszal.

Tálaláskor megszórjuk snidlinggel.

 

 

Hortobágyi gombóc

 

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük.Adunk hozzá tojást, sót, kevés zsírt, és annyi lisztet, hogy gombóc keménységű tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákra vágjuk. A pörköltet a levétől leszűrjük, a húst ledaráljuk. A tészta közepére húspépet rakunk, gombóccá formáljuk, és lobogó, sós vízben kifőzzük. A pörkölt levét tejföllel átforraljuk és ebbe a mártásba szedjük a gombócokat. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

 

Kusz-kusz

 

Sós vízben, zöldfűszerekkel kifőzzük a kusz-kuszt. 2-3-at keverünk rajta, lehúzzuk a tűzről és fedő alatt 10 percig állni hagyjuk. Hasonlóan néz ki, mint a dara, csak nagyobb.

Tetszés szerinti zöldségeket pirítunk hozzá és sült hússal tálaljuk.

 

 

Pikáns tészta

 

Hozzávalók: 30 dkg tészta, 20 dkg fagyasztott zöldbörsó, 1 gerezd fokhagyma, olaj, aszalt paradicsom néhány darab, 1 paradicsom, 1 marék friss bazsalikom, 10 dkg sonka vagy bármilyen szalámi.

A tésztát kifőzzük, az utolsó 3-4. percben adjuk hozzá a zöldborsót, és ha kész, leszűrjük.

Mártás: A paradicsomot, aszalt paradicsomot, fokhagymát, sót, borsot, 2 evőkanál olajat összeturmixolunk és egy tálba öntjük. Belekeverjük a sonkát és ráöntjük a borsós tésztát. reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.

 

 

Pórés spagetti

 

Hozzávalók: 3 szál póré, 30 dkg spagetti, olaj, só, bors, 1 pohár tejföl, reszelt sajt.

A pórét megmossuk, szeletekre vágjuk, serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk. A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, összekeverjük a póréval.Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a telföllel. Egy tűzálló tálba öntjük, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben 200C-on 15 percig sütjük.

 

 

Sajtos guba

 

Hozzávalók: 10 kifli, 30 dkg reszelt sajt, 7 dl tej, vaj, só.

A kifliket felkarikázzuk, majd egy nagy tálba rakjuk őket. A tejet felforraljuk. Ha felforrt, meglocsoljuk vele a kifliket. Jól átforgatjuk, és letakarjuk fedővel.Egy jénait kivajazunk, majd lerakunk benne egy sor kiflit. Megsózzuk, megszórjuk sajttal. Addig rétegezzük, míg elfogy a kifli. A tetejére sajt kerüljön. Sütőbe tesszük és szép pirosra sütjük. Melegen és hidegen egyaránt finom.

 

 

Serpenyős tészta

 

Hozzávalók: 25 dkg tészta, 10 dkg húsos szalonna, 3 szelet lapkasajt, tejföl, só.

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Közben a kockára vágott szalonnát serpenyőben megpirítjuk, de csak annyira, hogy üveges legyen. Levesszük a tűzről. A kész tésztát a szalonnára borítjuk és a még forró tésztára rátesszük a lapka sajtokat. A serpenyőt néhány keverés erejéig, míg a sajt el nem olvad, visszatesszük a tűzre. Ha kész tányérokra borítjuk és gazdagíthatjuk tejföllel.

 

 

Snidlinges-tejszínes spagetti

 

Hozzávalók: 1 nagy csokor snidling (metélőhagyma) 20 dkg felkockázott gépsonka, 15 dkg reszelt sajt, 2 dl főzőtejszín, spagetti 1 csomag (25 dkg) só, fehér bors.

A tésztát megfőzzük. A snidlingetapróra vágjuk, 1 kanálnyit félreteszünk. A többit pirítani kezdjük, hozzáadjuk a sonkát és együtt 1-2 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, sóval, borssal fűszerezük. Amikor felforrt, beletesszük a 10 dkg sajtot és kevergetés közben beleolvasszuk. Jó sűrű lesz. Egy tűzálló tálba tesszük a főtt tésztát, ráöntjük a szószt. tetejét megszórjuk egy kis sajttal. Betesszük a sütőbe, hogy ráolvadjon a sajt a tetejére. Snidlinggel megszórjuk tálalás előtt.

 

 

Szilvásgombóc

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20-30 dkg liszt, kevés zsíradék, 20 dkg zsemlemorzsa,1 tojás, kevés só, felezett szilva.

A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és jól áttörjük. Gyúródeszkán szét terítjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, 2-3 evőkanálnyi margarint vagy zsírt és sót. Jól összedolgozzuk a tésztát, hogy ne ragadjon. Lisztezett deszkán  fél cm vastagra nyújtsuk ki, vágjunk belőle 10 cm-es négyzeteket. A félbe vagy negyedekbe vágott szilvát forgassuk bele fahéj és porcukor keverékébe.Így tegyük a tészta közepébe. Úgy zárjuk össze, hogy gombóc legyen belőle.

Lobogó, sós vízben főzzük ki. Akkor lesz jó, ha feljön a víz tetejére a gombóc.

Olajon pirítunk zsemlemorzsát, ha kész keverhetünk bele kevés fahéjat. Forgassuk bele a gombócokat, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Szilva helyett lehet barackkal is tölteni a gombócokat.

A tésztából készíthetünk a gombóc mellé nudlikat is. Ebben az esetben a tésztát 1cm-es csíkokra vágjuk, és 3-4cm szélesre. Lisztezz deszkán enyhén sodorjuk meg a kezünkkel.

A nudlit lehet vegyesen a gombóccal is készíteni.

Vagy pedig darált-cukros mákban is meg lehet forgatni.

 

 

 

Tepsis túrós csusza

 

Hozzávalók: 50 dkg nagykocka tészta, 40 dkg túró, 4 dl tejföl, 2 tojás, 10 dkg császárszalonna, só, 2 evőkanál olaj.

A tésztát megfőzzük sós vízben.A túrót összekeverjük 3 dl tejföllel,sóval, tojással, majd a tésztához adjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk és belerakjuk a túrós tésztát. Ráöntjük a maradék tejfölt és a tetejére a csíkokra vágott szalonnát. Förró sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

 

 

Túrógombóc

 

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 8 dkg búzadara, 8 dkg vaj, 12 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, só, 3

 tojás.

A túrót áttöürjük, tálba tesszük. Hozzáadjuk a búzadarát, a tojások sárgáját és enyhén megsózzuk. Jól összekeverjük, a végén lazán belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.  Gombócokká formáljuk vizes kézzel. Bő, forró vízben kifőzzük, kb. 15 percig, míg fel nem jönnek a víz felszínére. Vajban pirított zsemlemorzsában meghempergetjük. Tejföllel leöntve tálaljuk.

 

 

 

Zöldborsós-baconos tészta

 

Hozzávalók: 10 dkg bacon apróra vágva, 1 evőkanál olaj, 4 evőkanál száraz vermouth, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg metélttészta, 2 csirkehúsleves kocka, 1-1 dl tejszín és tejföl, 1 evőkanál tárkony, 1 szál újhagyma, só.

A tésztát megfőzzük, a szalonnát megpirítjuk, ráöntjük a vermouthot és fölforraljuk. Beletesszük a borsót, 1 dl vizet, a leveskockát, tejfölt és a tejszínt. Szükség szerint sózzuk, hozzáadjuk a tárkonyt, az apróra vágott hagymát és összekeverjük. 5 percig főzzük. A leszürt tésztával összekeverjük, ha kész és tálaljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

turos fasz

(lacika, 2017.01.11 15:12)

10 dkg geci 20 g picsa es öszekavarjuk és szopjátok meg.